<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Kwetsbaarheid is onze echte rijkdom’

KN Redactie 4 januari 2023
image
Paus Franciscus wordt tijdens de audiëntie van 4 januari begroet door een groep zusters. Foto: CNS - Paul Haring

Tijdens de algemene audiëntie van 4 januari legde paus Franciscus uit waarom geestelijke begeleiding onontbeerlijk is voor het proces van onderscheiding.

We sluiten deze catechesereeks over de onderscheiding af door stil te staan bij de hulpmiddelen die het proces van onderscheiding kunnen en moeten ondersteunen. Een daarvan is de geestelijke begeleiding, die in de eerste plaats van belang is voor de zelfkennis, die een onontbeerlijke voorwaarde is voor onderscheiding.

In je eentje in de spiegel kijken helpt niet altijd, omdat je je eigen beeld kunt vervormen. Het is wel behulpzaam om in de spiegel te kijken met de hulp van een ander, omdat die ander je de waarheid vertelt.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Rijk aan kwetsbaarheid

Gods genade werkt altijd in ons. Het is in de eerste plaats van belang dat jij je kenbaar maakt, zonder bang te zijn de meer kwetsbare aspecten van jezelf te delen, daar waar je ontdekt dat je gevoeliger of zwakker bent, of bang om veroordeeld te worden. Jezelf bekend maken aan een persoon die je vergezelt op je levensreis, die je begeleidt.

Want kwetsbaarheid is in werkelijkheid onze echte rijkdom: we zijn allemaal rijk aan kwetsbaarheid. Het is een rijkdom, die we moeten leren respecteren en verwelkomen, omdat die ons, wanneer we die aan God aanbieden, in staat stelt tot tederheid, barmhartigheid en liefde.

“Mensen die nederig hun eigen kwetsbaarheid erkennen, hebben meer begrip voor anderen”

Wee de mensen die zich niet kwetsbaar voelen: ze zijn hardvochtig, dictatoriaal. Mensen die nederig hun eigen kwetsbaarheid erkennen, hebben meer begrip voor anderen. Breekbaarheid maakt ons menselijk.

En geestelijke begeleiding, als die de Heilige Geest volgt, helpt zelfs ernstige misverstanden te ontmaskeren in onze beschouwing van onszelf en in onze relatie met de Heer. Mensen die een echte ontmoeting met Jezus hebben, zijn niet bang om hun hart voor Hem te openen, om hun kwetsbaarheid, hun ontoereikendheid, hun kwetsbaarheid te tonen. Op die manier wordt hun delen van zichzelf een ervaring van verlossing, van vrijelijk ontvangen vergeving.

Giftige gedachten

Aan een ander vertellen wat we hebben meegemaakt of wat we zoeken, helpt om helderheid te brengen en de vele gedachten aan het licht te brengen die ons bevolken en die ons vaak storen met hun aanhoudende refreinen.

Hoe vaak komen gedachten als deze in donkere momenten niet bij ons op: “Ik heb het helemaal verkeerd, ik ben waardeloos, niemand begrijpt me, ik zal het nooit redden, ik ben gedoemd te mislukken”? Het zijn valse en giftige gedachten, die de confrontatie met anderen helpt te ontmaskeren, zodat we ons door de Heer geliefd en gewaardeerd kunnen voelen om wie we zijn, in staat om goede dingen voor Hem te doen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Genade

Onderscheiding is een kunst, een kunst die geleerd kan worden en die zijn eigen regels heeft. Indien goed geleerd, maakt het een steeds mooier en ordelijker spirituele ervaring mogelijk. Bovenal is onderscheidingsvermogen een gave van God, waar altijd om gevraagd moet worden, zonder ooit te pretenderen deskundig en zelfvoorzienend te zijn.

Heer, geef me de genade om in de momenten van het leven te onderscheiden wat ik moet doen, wat ik moet begrijpen. Geef me de genade om te onderscheiden, en geef me de persoon om me te helpen onderscheiden. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.