<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Met Jezus kun je elke uitdaging overwinnen’

KN Redactie 31 augustus 2023
image
Paus Franciscus bij een beeld van St.-Kateri Tekakwitha tijdens een ontmoeting in 2022 met inheemse volkeren in Edmonton, Canada. Foto: CNS - Paul Haring

Tijdens de algemene audiëntie van 30 augustus sprak paus Franciscus over het voorbeeld van de heilige Kateri Tekakwitha. “Haar leven laat zien dat elke uitdaging overwonnen kan worden als we ons hart openstellen voor Jezus.”

In deze reeks catecheses over de passie voor de verkondiging van het Evangelie, kijken we vandaag naar St.-Kateri Tekakwitha, de eerste inheemse vrouw uit Noord-Amerika die heilig werd verklaard. Geboren rond het jaar 1656 in de staat New York, was ze de dochter van een niet gedoopt hoofd van een inheemse stam en een christelijke moeder, die Kateri leerde bidden.

Ook velen van ons hebben de Heer leren kennen binnen de familiekring. Evangelisatie begint vaak zo: met eenvoudige, kleine gebaren, zoals ouders die hun kinderen helpen bidden en hun vertellen over Gods grote en barmhartige liefde.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Diepe liefde voor het kruis

Toen Kateri vier jaar oud was, trof een ernstige pokkenepidemie haar volk. Zowel haar ouders als haar jongere broer stierven, en Kateri zelf bleef met littekens op haar gezicht achter en kon niet meer goed zien. Vanaf dat moment moest ze talloze problemen het hoofd bieden: de fysieke gevolgen van de pokken, maar ook onbegrip, vervolging en zelfs doodsbedreigingen na haar doop in 1676.

Dit alles bezorgde Kateri een diepe liefde voor het kruis, het definitieve teken van Christus’ liefde. Het getuigenis van het Evangelie heeft namelijk niet alleen betrekking op wat aangenaam is; we moeten ook geduldig, vol vertrouwen en hoopvol onze dagelijkse kruisen dragen. Het leven van Kateri Tekakwitha laat zien dat elke uitdaging kan worden overwonnen als we ons hart openstellen voor Jezus.

Heiligheid herkennen

Nadat ze was gedoopt, zocht Kateri noodgedwongen haar toevlucht bij de jezuïetenmissie nabij de Canadese stad Montreal. Daar woonde ze elke ochtend de Mis bij, bracht tijd door in aanbidding, bad de Rozenkrans en leidde een leven van boetedoening. Deze spirituele praktijken maakten indruk op iedereen in de missie: ze herkenden in Kateri een heiligheid die aantrok omdat die voortkwam uit haar diepe liefde voor God.

“Het geloof wordt altijd tot uitdrukking gebracht in dienstbaarheid”
- Paus Franciscus

Het is eigen aan heiligheid om aan te trekken. God roept ons middels aantrekkingskracht, Hij roept ons met dit verlangen om dicht bij ons te zijn, en zij heeft deze genade van goddelijke aantrekkingskracht gevoeld. Tegelijkertijd leerde ze de kinderen van de missie bidden en bood ze een voorbeeld van nederige en liefdevolle dienst aan God en de naaste. Het geloof wordt namelijk altijd tot uitdrukking gebracht in dienstbaarheid.

Hoewel ze werd aangemoedigd om te trouwen, wilde Kateri in plaats daarvan haar hele leven aan Christus wijden. Omdat ze niet kon toetreden tot het religieuze leven, legde ze op 25 maart 1679 de gelofte van eeuwige maagdelijkheid af.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Totale toewijding

Deze keuze onthult een ander aspect van de apostolische ijver die ze had: totale toewijding aan de Heer. Natuurlijk is niet iedereen geroepen om dezelfde gelofte af te leggen als Kateri; toch wordt elke christen dagelijks geroepen om met een onverdeeld hart betrokken te zijn bij de roeping en missie die God hem heeft toevertrouwd.

Laten ook wij dus leren om gewone handelingen op buitengewone wijze uit te voeren en zo elke dag te groeien in geloof, liefde en enthousiast getuigenis van Christus. Vergeet niet: ieder van ons is geroepen tot heiligheid van het gewone christelijke leven. (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.