fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Overweging

‘Wees betrokken bij het leed in de wereld en maak je handen vuil’

KN Redactie 14 september 2023
image
Een man houdt in 2020 de beeltenis omhoog van José Gregorio Hernández Cisneros buiten de kerk in Caracas, Venezuela, waar de zalige dokter begraven ligt. Foto: CNS – Fausto Torrealba, Reuters

Tijdens de algemene audiëntie van 13 september sprak paus Franciscus over het voorbeeld van de Venezolaanse zalige José Gregorio Hernández Cisneros, een “apostel van de naastenliefde”.

We gaan naar Zuid-Amerika, naar Venezuela om precies te zijn, om de zalige José Gregorio Hernández Cisneros te leren kennen. Hij werd geboren in 1864 en hij kwam vooral door zijn moeder tot geloof. Hij zei zelf: “Mijn moeder heeft me vanaf de geboorte opgevoed met de kennis van God en heeft me de naastenliefde als gids gegeven.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dokter van de armen

Ja, naastenliefde was de ster waarop het leven van de zalige José Gregorio gericht was. Hij werd arts, universitair docent en wetenschapper. Maar bovenal was hij een arts die dicht bij de allerzwaksten stond, zozeer zelfs dat hij bekend stond als ‘de dokter van de armen’.

Hij verkoos de rijkdom van het evangelie boven geld, en besteedde zijn leven aan het helpen van de armen. In de armen, de zieken, de lijdenden zag hij Jezus. En het succes dat hij nooit in de wereld zocht, ontving hij en blijft hij ontvangen van de mensen, die hem ‘heilige van het volk’, ‘apostel van de naastenliefde’ en ‘missionaris van de hoop’ noemen.

“We zijn als christenen niet geroepen om enkel kritiek te hebben en te zeggen dat alles mis gaat”

José Gregorio was een nederig man, vriendelijk en behulpzaam. Tegelijkertijd werd hij gedreven door een innerlijk vuur, het verlangen om in dienst te staan van God en de naaste. Hij probeerde herhaaldelijk religieus en priester te worden, maar gezondheidsproblemen verhinderden dat.

Maar zijn fysieke kwetsbaarheid maakte hem juist tot een arts die nog gevoeliger was voor de behoeften van anderen. Hij volgde niet zijn eigen verlangens, maar was beschikbaar voor Gods plannen.

Intimiteit met God

Waar kwam al dit enthousiasme en deze ijver vandaan? Van een zekerheid en een kracht. En dit is de kracht waar hij uit putte: zijn intimiteit met God. Hij was een man van gebed. In contact met Jezus voelde José Gregorio zich geroepen om zijn leven te geven voor vrede.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Op 29 juni 1919 ging hij medicijnen brengen bij een zieke. Maar bij het oversteken van de straat, werd hij aangereden. Hij stierf in het ziekenhuis. Zo eindigde zijn aardse reis, op straat terwijl hij een daad van naastenliefde verrichtte, en in een ziekenhuis, waar hij werkte als arts.

Gebed en inzet

In het aangezicht van dit getuigenis mogen we onszelf afvragen: hoe reageer ik op God, aanwezig in de arme mensen om mij heen, in het gezicht van degenen die in de wereld het meest te lijden hebben? En hoe raakt het voorbeeld van José Gregorio mij? Hij spoort ons aan om betrokken te zijn bij de grote sociale, economische en politieke vraagstukken van vandaag.

Velen praten erover, hebben kritiek en zeggen dat alles verkeerd gaat. Maar als christenen zijn we niet daartoe geroepen, maar geroepen om betrokken te zijn, om onze handen vuil te maken: allereerst, zoals Sint-Paulus ons leerde, door te bidden (zie 1 Tim. 2,1-4), en door ons in te zetten, om het goede te bevorderen en vrede en gerechtigheid op te bouwen. (Vertaling Susanne Kurstjens)