<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Foto: Sean Thoman - Unsplash
Overweging

Wie volg jij?

Michel Hagen 13 januari 2024

Veel mensen denken: “Ik loop achter niemand aan, ik ben autonoom, ik kies zelf.” Wie onze samenleving onder de loep neemt, staat verbaasd over de clichés, de politiek correcte slogans en de gemeenplaatsen. Zelden hebben mensen een mening die echt tegen de stroom ingaat. Ik herinner me een al wat ouder onderzoek dat heel globaal stelt dat negentig procent van de bevolking in grote lijnen met de stroom meeloopt. Slechts tien procent is in staat gemotiveerd tegen de stroom in te gaan.

Heersende mening

Sociologen benadrukken steeds weer dat wij mensen gevoelig zijn voor de sociale orde, voor de mening van de ander, voor de groep en de heersende mening. Daarin kan je je veilig voelen. We zijn daarom ook gevoelig voor alles wat daaraan vastkleeft: moraal, mode en media. Je kunt je onzeker voelen als je niet meepraat en meeloopt.

Een schaap loopt achter de herder aan, omdat het de herder vertrouwt. Blijkbaar slagen velen erin zich te vermommen als goede herders, zodat de schapen meelopen in de veronderstelling dat die herders hen leiden naar grazige weiden en veilige plaatsen waar ze kunnen rusten.

Onprettige boodschap

Deze zondag horen we over twee leerlingen van Johannes de Doper (Joh. 1,35-42). Ze vertrouwen hem, omdat Johannes duidelijk niet uit is op persoonlijke winst of succes. Hij is zelfs bereid een onprettige boodschap te brengen: bekeer je, verander je leven, keer terug tot God.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Johannes is ook bereid om zijn leerlingen door te sturen naar de echte Meester, de echte leraar van Gods Koninkrijk. De manier waarop Johannes dat doet, is opmerkelijk. Hij doet dat namelijk verwijzend naar Jezus, met deze korte zin: “Zie het Lam Gods.” Daarop gaan de leerlingen achter Jezus aan.

Wat zoek je?

Volksmenners zijn blij met iedereen die meeloopt. Hoe meer hoe beter; niet vragen, maar de gemoederen opzwepen en sturen. Jezus niet. Hij vraagt hun: “Wat verlangen jullie?” Wat zoeken deze leerlingen bij Jezus? Zoeken ze een krachtpatser, een volksmenner, een oorlogsheld of een gladde redenaar? Maar dan ga je niet mee met degene die Johannes bedoelt als hij zegt: “Zie het Lam Gods.”

Deze leerlingen houden ons de spiegel voor: achter wie loop je aan? Wat zoek je? Als wij net als de leerlingen achter Jezus aangaan, achter het Lam van God aan, dan moeten we ons daarvan steeds weer bewust worden en beseffen wat dat van ons vraagt. Zoals Jezus op een ander moment zegt: “Wie mijn volgeling wil zijn, moet Mij volgen door zichzelf te verloochenen en elke dag opnieuw zijn kruis op te nemen (Lc. 9,23).” Wij volgen Jezus om van Hem te leren Gods kind te zijn.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.