<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

Paus: ‘De kerststal is een levend Evangelie’

KN Redactie 19 december 2019
image
De kerststal op het Sint-Pietersplein is dit jaar afkomstig uit Noord-Italië. CNS Photo - Paul Haring

Waarom is het zo belangrijk om de kerststal thuis op te zetten? Paus Franciscus legt het uit tijdens de algemene audiëntie van 18 december.

Beste broeders en zusters, goedemorgen!

Over een week is het Kerstmis. In deze dagen, waarin we ons haasten om de voorbereidingen voor het feest af te krijgen, kunnen we ons afvragen: “Hoe bereid ik me voor op de geboorte van de Gevierde?”

Een eenvoudige, maar heel goede manier om je voor te bereiden is om de kerststal op te zetten. Ook ik heb dit jaar die weg gevolgd: ik ben naar Greccio gegaan, waar St.-Franciscus van Assisi de eerste kerststal opbouwde, met mensen uit de plaats. En ik heb een brief geschreven over de betekenis van deze traditie, over wat de kerststal in de kersttijd betekent.

Het Evangelie bij je thuis

De kerststal is dan ook “als een levend Evangelie” (Apostolische Brief Admirabile signum). Die brengt het Evangelie naar de plekken waar je verblijft: thuis, op school, op het werk, in het ziekenhuis, in het verzorgingstehuis, in de gevangenis, op de pleinen.

En op de plekken waar we verblijven, herinnert die ons aan iets essentieels: dat God niet in de hemel is gebleven, maar op Aarde is gekomen en mens is geworden, een kind. De kerststal opzetten, betekent Gods nabijheid vieren.

Vieren van Gods nabijheid

God is altijd dichtbij zijn volk, maar bij zijn menswording kwam hij heel dichtbij. De kerststal opzetten is het vieren van Gods nabijheid; het is ontdekken dat God echt is, concreet, levend en levendig. God is afstandelijke heer of rechter; Hij is de nederige liefde die tot ons komt.

Het Kind in de kerststal brengt ons zijn tederheid over. Sommige beeldjes van het Kerstkind hebben geopende armen om ons te zeggen dat God is gekomen om onze mensheid te omarmen.

De Heilige Familie uitnodigen

Het is dus mooi om voor de kerststal te staan en daar met de Heer te praten over je leven, over mensen en situaties die ons aan het hart gaan. Om met Hem de balans op te maken van het jaar dat op zijn einde loopt, om met Hem onze verwachtingen en zorgen te delen.

Naast Jezus zien we de Maagd Maria en de heilige Jozef. We kunnen ons voorstellen wat ze dachten en voelden toen het Kind in armoede werd geboren: vreugde, maar ook verwarring. En we kunnen de Heilige Familie bij ons thuis uitnodigen, waar vreugde, maar ook bezorgdheid heerst; waar we elke dagen wakker worden, waar we eten en slapen dichtbij de mensen die we liefhebben.

“De kerststal herinnert ons eraan dat Jezus in ons concrete leven komt”
- Paus Franciscus

De kerststal is het huisevangelie. Het woord kribbe betekent ook wel voederbak, terwijl de stad waar die stond, Bethlehem, ‘huis van brood’ betekent. Voederbak en huis van brood: de kerststal die we thuis opzetten, waar we eten en liefde delen, herinnert ons eraan dat Jezus voedsel is, brood des levens (vlg. Joh. 6,34).

Hij is het die onze liefde voedt, Hij is het die onze families de kracht geeft om door te gaan en elkaar te vergeven.

Belang van stilstaan

De kerststal biedt ons een andere manier om naar het leven te kijken. In de soms zo hectische ritmes van vandaag, is het een uitnodiging tot overweging. De kerststal herinnert ons aan het belang even stil te staan.

Want alleen als we ons weten te concentreren, kunnen we begrijpen wat echt telt in het leven. Alleen als we het rumoer van de wereld buiten de deur houden, openen we ons voor het luisteren naar God, die in de stilte spreekt.

Heel actueel

De kerststal is actueel, die is de actualiteit van elke familie. Gisteren kreeg in een kleine afbeelding cadeau van een bijzondere, hele kleine kerststal met de naam ‘Laten we rusten mama’. Erop stond de in slaap gevallen Maria en Jezus met het Kindje Jezus dat hen in slaap suste.

Zovelen van jullie moeten als man en vrouw de nacht verdelen vanwege een kind dat maar huilt en huilt. ‘Laten we rusten mama’ is de tederheid van een gezin, van een huwelijk.

De zin van het leven

De kerststal is meer dan ooit actueel, nu er elke dag zoveel wapens gefabriceerd worden en zoveel gewelddadige beelden onze ogen en harten binnenkomen. De kerststal is echter een kunstzinnig beeld van vrede. Daarom is het een levend Evangelie.

Beste broeders en zusters, van de kerststal kunnen we tot slot ook iets leren over de zin van het leven zelf. We zien er alledaagse gebeurtenissen: een herder met zijn schapen, een smid die een hoefijzer slaat, een bakker die brood bakt. Soms worden ze opgebouwd in landschappen en situaties uit onze eigen omgeving.

“Als we de kerststal thuis opzetten, is het alsof we zeggen: 'Jezus, kom binnen!'”
- Paus Franciscus

Dat is goed, want de kerststal herinnert ons eraan dat Jezus in ons eigen concrete leven komt. En dat is belangrijk. Zet altijd een kerststal thuis op, want het is een herinnering dat God onder ons is gekomen, onder ons is geboren, ons door het leven begeleidt en mens is als wij, mens geworden is als wij.

In het leven van alledag zijn wij niet meer alleen, Hij woont onder ons. Dat verandert de dingen niet op magische wijze, maar, als we Hem ontvangen, kan alles veranderen.

‘Jezus, kom binnen!’

Ik wens jullie toe dat het opzetten van de kerststal een kans is om Jezus in je leven uit te nodigen. Als we de kerststal thuis opzetten, is het alsof we de deur openzetten en zeggen: “Jezus, kom binnen!”.

Het is het concreet maken van deze nabijheid, deze uitnodiging aan Jezus, zodat Hij in ons leven kan komen. Want als Hij in ons leven woont, wordt het leven nieuw. En als het leven nieuw wordt, is het werkelijk Kerstmis.

Zalig Kerstmis aan iedereen!

(Vert. SK)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.