fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Bouwen aan een netwerk van liefde

Joris Schröder 20 augustus 2019
image

De titel van dit boek is niet uitdagend, want iedereen is voorstander van liefde. De inhoud biedt een rijke en gevarieerde kennismaking met het katholieke denken en leven. In een duidelijke taal, die iedereen verstaat, zonder ooit op de populaire toer te gaan. Een bundel van hoog niveau, die toch gemakkelijk wegleest.

Jubileum mgr. Van den Hende

Het boek verschijnt vanwege het twaalf-en-een-halfjarig bisschopsjubileum van mgr. dr. Hans van den Hende. De Groninger was enkele jaren bisschop van Breda, is sinds 2011 bisschop van Rotterdam en sinds 2016 ook voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Zelf zegt hij: “Ten diepste leeft in mij het besef dat het ambt van bisschop niet een project is van mij zelf, maar ten dienste staat van de Kerk, die als gemeenschap van geroepenen door de verrezen Heer gezonden wordt om in de wereld van vandaag het Evangelie te verspreiden, ter wille van de voortgang van ons leven in geloof en tot opbouw van het rijk van God.”

Gevarieerde teksten

Deze overtuiging doordrenkt het hele boek. Zoals de auteur zelf toevoegt: ‘niet opzienbarend’. Toch zie je al lezend beter wie Van den Hende is, terwijl je door directe verkondiging en bondige informatie wordt meegenomen in de rijkdom van het christelijke geloof en het katholieke leven.

In chronologische volgorde zijn 23 zeer gevarieerde teksten bijeen gebracht. Ze gaan onder meer over pelgrimeren, het Zonnelied, Jezus Christus als fundament, respect voor het leven, de prefatie van de Mis, vorming van – met name – priesters, barmhartigheid, werken van liefde, vitaliteit van de Kerk, martelaren, roeping in ons leven, bidden als basis van ons christelijk bestaan.

Geloofsboek

De ordening van de thema’s refereert, zoals in het voorwoord aangegeven, telkens aan de Catechismus van de Katholieke Kerk en haar opbouw: het geloof belijden, vieren, beleven, uitdragen en doorbidden. Daarmee wordt de bundel ten dele ook een geloofsboek, terwijl bijna alle facetten van het parochieleven eveneens de revue passeren.

Een veelheid aan foto’s brengt het actieve leven van de bisschop in beeld. Als docent waardeer ik dat de bronnen en verwijzingen – vaak de reeds genoemde Catechismus – met grote precisie worden aangegeven.

Kortom, een toegankelijk boek, dat waardigheid uitstraalt. Een kennismaking met de bisschop en door hem heen vooral met de Kerk die hem dierbaar is en waarvan hij met liefde getuigt.

Bouwen aan een netwerk van liefde – 12 ½ jaar bisschop van den Hende – teksten. Uitg. Adveniat, 285 pp., € 19,90, ISBN: 978 94 93161 01 6