Hard, diep gelovig, respectvol: dat is de analyse van de Afrikaanse kardinaal Robert Sarah over de Kerk en de ontwikkelingen in onze samenleving. “Net als Petrus heeft de moderne wereld Christus verloochend.” Sarah is in Rome naaste medewerker van de laatste drie pausen.
Hier spreekt een ‘wijze’ die kijkt met de kritische blik van de ‘buitenstaander’. De taal is beeldend, het oordeel vaak confronterend. “Zonder God staat de waardigheid van de mens ter discussie.” Met paus Franciscus over abortus: “Men elimineert onschuldigen om zelf een rustig leven te kunnen lijden.”
Men leest over: de nieuwe mensheid, het zogeheten transhumanisme, gendertheorie, onze breuk met het verleden, de crisis van Europa dat alles opoffert aan individualistisch welvaartsdenken, de schijn van de postmoderne democratie en het kapitalisme.
Voor kardinaal Sarah, wiens ouders heidenen waren, is geloof een consequente bekering, want “de crisis waarin de clerus, de Kerk en de wereld verkeren, is in de grond van de zaak een spirituele crisis, een geloofscrisis. Wij beleven het mysterie van het verraad, het mysterie van Judas”. Immers, “alleen God kan ons redden en dat zal Hij alleen doen als wij tot Hem bidden”.
De crisis van geloof en Kerk, maar ook de morele lusteloosheid, wordt volgens Sarah vooral weerspiegeld in de crisis van het katholieke priesterschap, waarbij bisschoppen niet gespaard blijven: “Hebben wij de priesters bemind en begeleid, zoals het goede huisvaders betaamt?”
Verderop: “Ik ben er diep van overtuigd dat het priesterschap door het relativeren van het priestercelibaat als leefregel, wordt teruggebracht tot een functie. Priester zijn echter is niet in de eerste plaats ‘doen’, maar ‘zijn’.” Genuanceerd gaat hij in op problemen van priesterarme gebieden.
Over suggesties van de Amazonesynode is Sarah ondubbelzinnig: “De afschaffing van het celibaat zou een nederlaag zijn voor heel de mensheid.” “We zijn arbeiders in Gods eeuwige Koninkrijk en geen vertegenwoordigers van een multinational. We lopen een groot risico om een tragische fout te begaan, die de geschiedenis ons zal verwijten.”
God en diens Kerk gaan hem zeer ter harte, maar ook de mensen en hun eeuwig heil. Hij protesteert tegen het heersende relativisme. Hij verwijst naar het authentieke gebed, de geest van de martelaren, het kostbare getuigenis van de heiligen en het belang van liturgie als heilige eredienst.
“De stilte is de deur die toegang geeft tot God, opdat we Hem ontmoeten.” Geen pessimisme, wel een indringend en hoopvol gewetensonderzoek.
Kardinaal Robert Sarah en Nicolas Diat, Het wordt avond, de dag loopt reeds ten einde. Uitg. Betsaida/De Boog, 435 pp., € 18,50, ISBN 978 94 91991 82 0.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.