fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Boek

Jarige theologiefaculteit trakteert op diepe duik in traditie van zonden en deugden

Anton de Wit 3 november 2023
image
Detail uit de 'Zeven Hoofdzonden' van Jeroen Bosch: de gulzigheid. Beeld: Wikimedia Commons

“Wisten ze geen vrolijker of actueler thema te bedenken?” In hun inleiding koppen de samenstellers van deze jubileumbundel van de Nijmeegse theologiefaculteit de voor de hand liggende vraag zelf alvast maar in.

Aloude hoofdzonden

De aloude zeven hoofdzonden staan in het boek centraal, zoals die in de zesde eeuw na Christus geformaliseerd werden door paus Gregorius de Grote: hoogmoed, hebzucht, afgunst, woede, lust, gulzigheid, luiheid (die laatste krijgt in de hoofdstukindeling trouwens als enige de Latijnse naam ‘acedia’). O ja, “en een paar deugden”, zoals de titel toevoegt. Niet meteen het voor de hand liggende lijstje: men koos voor rechtvaardigheid, naastenliefde en, de verrassendste, billijkheid.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De bedoeling van de bundel lijkt vooral om te laten zien dat nadenken over deugd en zonde wel degelijk op ‘vrolijke’ en ‘actuele’ wijze kan. Of nou ja: ‘vrolijk’ in de zin van luchtig en toegankelijk, zonder dat het echter lollig wordt; het blijft zeker een serieus boek. En ‘actueel’ in de zin dat die genoemde hoofdzonden vandaag de dag nog even relevant zijn – maar twijfelde iemand daar eigenlijk aan? Zelfs mensen die moeite hebben met de term ‘zonde’, kunnen de inhoud ervan toch maar moeilijk wegredeneren – de kranten staan er vol van.

Duik in de traditie

Actuele voorbeelden passeren dan ook volop de revue, van het door sociale media aangewakkerde collectieve narcisme tot en met discussies over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In de meeste gevallen blijft het echter bij het aanstippen daarvan, om vervolgens alsnog een duik te nemen in een lange traditie van theologische denken – Bijbel, kerkvaders, oude en nieuwe theologen, pauselijke encyclieken.

Dat is zeker prijzenswaardig, het geeft het boek veel diepgang en substantie. Maar de terugkoppeling naar de actualiteit had wat mij betreft in een aantal hoofdstukken wel wat steviger gemogen. Zo had de bundel nog wat actueler kunnen zijn. En trouwens bij sommige auteurs ook wat vrolijker, als die de academische beleefdheden hadden durven inruilen voor wat meer essayistische bravoure.

Lezenswaardig

Het zijn maar wat kanttekeningen bij een absoluut lezenswaardig boek, dat nota bene voor de digitale lezer nog eens gratis te downloaden is ook. Een mooie traktatie van de 100-jarige faculteit.

Carl Sterkens & Christoph Hübenthal (red.), Zeven hoofdzonden en een paar deugden. Theologische inzichten voor het alledaagse leven
Uitgeverij: Radboud University Press
Pagina’s: 234 | gratis (download)/€ 17,99 (print)
ISBN 9789493296138

Te downloaden/bestellen via radbouduniversitypress.nl

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.