<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Bejubelde film serveert morele dilemma’s op hoge snelheid

Hettie van der Ven 23 november 2023
image

In de ruim anderhalf uur dat de film duurt, komt de camera van Das Lehrerzimmer het schoolgebouw amper uit. De school als mini-samenleving, waarin wat begint als kleinigheid in bloedvaart volledig kan ontsporen. Precies dat toont Das Lehrerzimmer op een boeiende en uiterst ongemakkelijke manier.

Rechtvaardige juf

Lerares Carla Novak doceert wiskunde en gym op een middelbare school. Ook is ze mentor van een brugklas vol twaalfjarigen. Ze is een juf zoals je die ieder kind gunt: rechtvaardig, duidelijk en betrokken. Tot er zaken gestolen worden op school. Wat precies, door wie en waarom, die vragen worden niet beantwoord. Das Lehrerzimmer is tenslotte geen krimi, maar een psychologisch drama vol morele dilemma’s en ethische vraagstukken.

Micro-maatschappij

De school van dienst hanteert een ‘zerotolerance’-beleid (wat dat ook precies moge betekenen). Na wat onacceptabele verhoormethoden waarbij klassenvertegenwoordigers mogelijk verdachte medeleerlingen moeten aanwijzen, ziet de schoolleiding razendsnel een dief in Ali, een jongen uit de klas van Novak. De juf is het niet eens met deze gang van zaken en past haar eigen – evenmin ethische – methode toe: ze zet een camera aan in de lerarenkamer.

“Zie hier een micro-maatschappij anno 2023, waarin de cancelcultuur hoogtij viert.”

Deze actie leidt tot een aannemelijke verdachte, namelijk een gewaardeerde collega van de administratie. Toevallig is zij ook de moeder van Oskar, de favoriete leerling van Novak vanwege zijn wiskundeknobbel. Ingewikkeld dus. Maar ‘ingewikkeld’ mondt op hoge snelheid uit in dramatisch. Leerlingen, docenten en ouders, iedereen gaat zich ermee bemoeien. Iedereen verdenkt en beschuldigt iedereen.

Zie hier een micro-maatschappij anno 2023, waarin de cancelcultuur hoogtij viert, iedereen in hoog tempo en heel direct met iedereen communiceert, media (in deze de schoolkrant) ongenuanceerd sensatie zoeken en mensen zonder enig steekhoudend bewijs worden verdacht of zelfs afgeschreven. De letterlijke, maar in dit licht ook symbolische, les van Novak aan haar leerlingen dat voor een wiskundige stelling bewijs nodig is omdat aannames alleen niet genoeg zijn, kan dit niet voorkomen.

Prijzenregen

Das Lehrerzimmer is in Duitsland overladen met prijzen en is dit jaar de Duitse inzending voor de Oscars. Met grote dank aan actrice Leonie Benesch, die als juf Novak volstrekt overtuigend alle emoties beheerst. Antwoorden geeft Das Lehrerzimmer niet, vragen worden er des te meer opgeworpen. Wat de film ook niet zal doen? Het lerarentekort oplossen. Wat een baan…

Film: Das Lehrerzimmer (2023), Duitsland, 98 min.

Regie: Ilker Çatak, met o.a. Leonie Benesch, Eva Löbau en Leonard Stettnisch.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.