fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Beeld: Nachtzon Media
Recensie

Een kijktip voor Stille Zaterdag: Monniken van Schiermonnikoog

Anton de Wit 15 april 2022

Een dubbel stilleven: een leven in de stilte van het klooster, en ook nog eens een leven op een stil Waddeneiland.

Prijsschieten

Fotogeniek is het allemaal zonder meer. Monastiek leven is sowieso prijsschieten voor de filmmaker: het wapperen van de pijen, het licht in een kloosterkapel, de intimiteit van het getijdenbed – het levert steevast prachtige plaatjes op.

“Deze documentaire toont niet alleen de kwetsbaarheid, maar juist ook de kracht van het leven in een kleine gemeenschap van broeders.”

Voeg daarbij de weidse vergezichten op Schiermonnikoog, een uitgestrekte kustlijn, het gekras van de meeuwen, de eenzame vuurtoren in de nacht: het zou eerder een kunst zijn om daar géén mooie documentaire van te maken.

Verhaal met inhoud

Moeilijk is het eerder om je niet zo te verliezen in die visuele pracht, dat je vergeet een goed verhaal met inhoud te vertellen. Maar daar kunnen we gelukkig kort over zijn: ook inhoudelijk is deze documentaire van Nachtzon Media zeer geslaagd.

image
Het nieuwe klooster op Schiermonnikoog Beeld: Nachtzon Media

Monniken van Schiermonnikoog is het vervolg op de terecht alom geprezen documentaire De terugkeer van de monniken op Schiermonnikoog uit 2015. Voor wie het gemist had wordt het eenvoudige verhaal nog even kort geschetst in het begin van deze sequel: vier monniken ruilen hun veel te grote klooster in Overijssel in voor een bescheidener onderkomen op Schiermonnikoog. Niet om er weg te kwijnen, maar juist om er nieuw leven te vinden.

Goedlachse Mexicaan

Dat blijkt gelukt te zijn. We maken al meteen aan het begin van dit vervolgdeel kennis met de goedlachse Mexicaan Daniël (33), die in het verre, koude Nederland voor een tweede keer zijn roeping tot het kloosterleven onderzoekt.

image
De Mexicaanse broeder Daniël op Schiermonnikoog. Beeld: Nachtzon Media

Ook dat levert mooi, contrastrijk, soms ook wel tragikomisch beeld op: de jonge Latino die tortilla’s kookt voor zijn oude Hollandse huisgenoten, de Mexicaan in pij op schaatsen (al is het de Nederlandse medebroeder die een kluchtige rotsmak maakt op het ijs).

Innerlijke worsteling

Maar het verhaal krijgt al snel meer diepgang. Een oude wijsheid openbaart zich: je kunt wel denken dat je in een klooster op een pittoresk eiland weg kunt vluchten voor je problemen, maar je neemt altijd jezelf mee. Dat geldt voor alle broeders, die openhartig vertellen over hun innerlijke worstelingen, en het geldt zeker ook voor de enthousiaste Daniël.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Achter zijn glimlach blijkt een gebroken persoonlijkheid schuil te gaan, die vecht tegen depressies en schuldgevoelens om zijn seksualiteit.

Medemenselijkheid

Dit alles wordt met veel warmte en medemenselijkheid beschreven, maar ook verrassend nuchter, wars van vals sentiment of activisme.

Monniken van Schiermonnikoog toont daarmee niet alleen de kwetsbaarheid, maar juist ook de kracht van het leven in een kleine gemeenschap van broeders. Ongelooflijk knap gedaan, een absolute aanrader voor de Stille Zaterdag.

Te zien op zaterdag 16 april om 22.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.