<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Amazing Grace

Hettie van der Ven 14 november 2019
image

Totale vervoering. Het zijn grote woorden. Toch behoren ze toe aan dat wat er tijdens twee avonden in januari 1972 ontstond in de relatief kleine en eenvoudige New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles.

Aretha Franklin (destijds 29 jaar en op de toppen van haar kunnen en haar roem) had die plek gekozen voor de live-registratie van haar eerste gospelalbum. Dat album is nog altijd het best verkochte gospelalbum ter wereld.

Jarenlang in een kluis

Tot voor kort veel minder bekend was dat er tijdens de opnamen een complete filmploeg aanwezig was, onder leiding van de toen nog onervaren regisseur Sydney Pollack (later maakte hij o.a. Out of Africa). Die beging een technische blunder waardoor beeld en geluid niet gesynchroniseerd konden worden.

Uren aan materiaal belandden in een kluis. Een lang verhaal vol technische ontwikkelingen en rechtszaken later (Franklin heeft om onduidelijke redenen de film jarenlang tegengehouden) is Amazing Grace nu daar. And amazing it is!

Film zonder opsmuk

Het is een film zonder enige opsmuk geworden. Centraal staat uiteraard de Queen of Soul zelf. Weliswaar gehuld in een opvallend wit gewaad, is ze verder uiterst ingetogen. Schuchter welhaast, volledig gefocust op de muziek uit haar jeugd. Als dochter van een dominee groeide ze op te midden van de gospel.

Samen met muzikaal leider en dominee James Cleveland, haar eigen band, het fantastische Southern California Community Choir en een paar honderd bevoorrechte aanwezigen (onder wie Mick Jagger) zorgt ze nu voor muziekhistorie. Is het een concert? Is het een kerkdienst? Is het een getuigenis? Is het pure liefde voor God én muziek?

Muzikaal monument

Het is het allemaal. Al zingend lijkt Franklin in extase. De ogen zijn dicht. De vele zweetdruppels mengen zich met tranen. De zangeres geeft alles, en dat is heel veel. Ze overbrugt de bestaande kloof tussen religieuze en seculiere muziek met nummers als ‘You’ve got a Friend’.

“Het is maar voor wie je het zingt”, zo stelt dominee Cleveland. Het publiek joelt en danst, koorleden gaan los en Cleveland kan zijn pianospel niet voortzetten omdat hij in tranen uitbarst. De tot elf minuten opgerekte religieuze hymne ‘Amazing Grace’ vormt het absolute hoogtepunt van de film.

Amazing Grace is een muzikaal monument, maar toont daarnaast intense, oprechte geloofsbeleving en een diepe liefde voor het Woord van God.

Documentaire: Amazing Grace (2019), Verenigde Staten, 89 min. Regie: Sydney Pollack, met o.a. Aretha Franklin, dominee James Edward Cleveland en dominee C.L. Franklin.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.