fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Dumbo

Hettie van der Ven 2 mei 2019
image

Eerst maar even een geruststelling… Het vliegende circusolifantje Dumbo is in de live-action remake anno 2019 nog net zo aandoenlijk, schattig en ontroerend als in de originele animatiefilm uit 1941.

Ten mínste zo aandoenlijk zelfs, want qua ‘schattigheidsgehalte’ voegen de 3D-technieken die op de kleine olifant met de grote oren zijn losgelaten, veel toe. Sowieso zijn veel zaken onveranderd gebleven.

Bruut gescheiden van zijn moeder

Nog altijd is het 1919, heeft Dumbo oren die tot op grond hangen, wordt hij door de baas van het circus waarbinnen hij geboren wordt tot misbaksel bestempeld en passeren Timothy Mouse en Casy Jr. de revue.

Natuurlijk wordt Dumbo ook nu bruut gescheiden van zijn moeder wanneer die door de circusdirecteur wordt verkocht. (Bij deze dus ook een kleine waarschuwing: de licht traumatische kijkervaring uit uw jeugd kan bij het zien van deze nieuwe versie weer opgerakeld worden!)

Veel dingen anders

Toch zijn er ook veel dingen anders. Dat moet ook wel, want de grootste verrassing uit 1941 is nu bij alle kijkers – zowel jong als oud – al lang bekend: Dumbo kan vliegen. Dus gaat hij na krap een half uurtje al de lucht in. Wat volgt, is een wat zoet maar wel oprecht verhaal over zelfvertrouwen en het waarmaken van dromen, maar zeker ook over de macht van geld.

Het zijn de mensen om Dumbo heen die in deze film een veel grotere rol krijgen. Zo is daar oorlogsveteraan met nog maar één arm Holt Farrier, die voorheen een paardenact had in het circus, maar ook die beesten zijn verkocht.

Zijn kinderen Milly en Joe ontfermen zich over Dumbo en leren hem vliegen. Circusdirecteur Max Medici wil met goede bedoelingen (én met Dumbo) zijn circus weer te gelde maken, maar ondernemer V.A. Vandevere, eigenaar van megalomaan pretpark Dreamland, heeft hele andere plannen.

Verhaal over de waarde van familiebanden

En zo is Dumbo nog altijd een verhaal over geborgenheid en de waarde van familiebanden, maar geeft de film ook een sneer naar megabedrijf Disney. Talent moet je zelf ontwikkelen en niet door anderen laten exploiteren, zo lijkt de boodschap.

En ook: wilde dieren horen thuis in de vrije natuur en niet in een piste. Dumbo anno nu is maatschappelijk geëngageerder geworden zonder aan schattigheid in te boeten. De film is een heel aardig familie-uitje tijdens deze voorjaarsvakantie.

Film: Dumbo (2019), Verenigde Staten, 112 min. Regie: Tim Burton, met o.a. Colin Farrell, Michael Keaton en Danny DeVito.