<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Five Feet Apart

Hettie van der Ven 4 juli 2019
image

Stella is een vrolijk, weldenkend meisje van 17 jaar. Ze vlogt, blogt en kletst eindeloos met haar vriendinnen. En ze heeft cystische fibrosis (taaislijmziekte), waardoor ze nagenoeg permanent in het ziekenhuis verblijft in afwachting van nieuwe longen.

De bijna achttienjarige Will lijdt aan een andere variant van dezelfde ziekte, maar waar Stella nauwgezet omgaat met haar medicatie en alle regels, is Will nonchalant en cynisch.

Anderhalve meter afstand

De twee worden uiteraard verliefd. In die context is een bijkomend gevolg van hun ziekte bijzonder frustrerend. Ze moeten minimaal five feet afstand van elkaar houden. Dat is een goede anderhalve meter, ongeveer de lengte van een biljartkeu. Dit om uitwisseling van gevaarlijke bacteriën te voorkomen.

De film volgt vervolgens hun leven in het ziekenhuis, waarin doodsangst, verdriet, uitgelatenheid en meligheid elkaar in hoog tempo afwisselen. Het ziekenhuis lijkt een speelplaats waar skateboards circuleren, speurtochten worden uitgezet en de VIP-keuken wordt geconfisqueerd voor een uitbundig verjaardagsfeest. De twee rennen dartel door de gangen met tussen hen in een keu, om de gewenste afstand maar niet uit het oog te verliezen.

Ernst en luchtigheid in balans

Toch gaat Five Feet Apart nergens over de top. Ernst en luchtigheid zijn in balans en Will en Stella halen het beste in elkaar naar boven. Tot twintig minuten voor het einde. Dan vervalt het weinig verrassende maar charmante verhaal in een zeer over-de-top zijnde en ongeloofwaardige tranentrekker. Zo zonde!

De boodschap die Five Feet Apart wil overbrengen, is gelijk aan die van veel Hollywoodfilms: ‘Leef je leven ten volle, want voor je het weet, is het voorbij.’ Zeker waar, maar inmiddels een wat al te vaak uitgemolken thema.

Sentimenteel

Toch waagt ook Five Feet Apart zich er weer aan, zij het met een enigszins andere insteek en frisse en geloofwaardige hoofdrolspelers. “Ik leef voor mijn behandelingen, in plaats van ze te ondergaan óm te leven”, zo verzucht Stella. Het klinkt als een tegeltjesinzicht, maar je zal maar in haar situatie zitten.

Five Feet Apart is een film waar kinderen (meisjes?) in de puberleeftijd ongetwijfeld als een blok voor zullen vallen, maar waarbij ook volwassenen menig traantje zullen laten. Sentimenteel? Zeker, maar van geraakt worden is nog nooit iemand slechter geworden.

Film: Five Feet Apart (2019), Verenigde Staten, 116 min. Regie: Justin Baldoni, met o.a. Haley Lu Richardson en Cole Sprouse.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.