<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Gli anni più belli

Hettie van der Ven 20 augustus 2020
image

Ieder jaar verschijnt er wel ‘een Italiaanse zomerfilm’, die bij hoge temperaturen en tijdens lange, lome dagen de zinnen weet te verzetten. Dit jaar is Gli anni più belli (‘De mooiste jaren’) de filmhit in mediterraan Italië.

Aangezien de temperaturen in Nederland inmiddels ook zomers zijn, biedt het lichtvoetige epos dat gedurende veertig jaar het leven van vier vrienden volgt wellicht ook hier aangenaam vermaak.

Onafscheidelijke vrienden

Gli anni più belli begint in 1982. De tieners Paolo, Giulio en Riccardo leren elkaar kennen tijdens antifascisme-rellen in Rome en worden direct onafscheidelijke vrienden. Kort daarna sluit ook Gemma zich aan, aanvankelijk als het vriendinnetje van Paolo. Het kwartet vermaakt zich zoals jonge mensen dat pogen te doen: zwemmen, rondcrossen, uitgelaten dansen.

Maar de tijd verstrijkt snel, want regisseur Gabriele Muccino heeft in twee uur tijd vier decennia te overbruggen. Dus passeren de vier levens in razend tempo, met alle vreugdevolle zaken, intense verdrietigheden, woede-uitbarstingen en verliefdheden die daarbij horen.

Temperamentvol sausje

Let wel: we zijn in Italië, dus alles is overgoten met een zeer temperamentvol sausje. Paolo is leraar maar krijgt maar geen vaste aanstelling en woont nog steeds bij zijn moeder, Giulio is een idealistische pro deo advocaat die zwicht voor het grote geld van corrupte cliënten en Riccardo ploetert voort als onsuccesvol acteur en schrijver. Gemma belandt in donker Napels.

Alles passeert. Maar wat er ook gebeurt, de levenspaden van de vier vrienden blijven kruisen, hoewel soms met grote tussenpozen. Waarschijnlijk om het geheel wat meer diepgang te geven en in de tijd te plaatsen, vinden alle privébesognes plaats in het licht van het wereldtoneel: van de val van de Berlijnse Muur tot 9/11.

Prettig vermaak

De film pretendeert meer dan het waar kan maken. Een scène in de Trevifontein van Rome is een wel erg nadrukkelijke en wat ongepaste knipoog naar Fellini. Muccino wil zoveel in zijn film proppen dat het geheel gehaast overkomt.

Maar de beelden zijn prachtig, de personages worden geloofwaardig ouder en met de boodschap dat je er maar het beste van moet maken in de tijd die je krijgt en met alles wat je overkomt, is weinig mis. Gli anni più belli is geen onvergetelijk meesterwerk, maar biedt wel prettig vermaak tijdens tropische dagen.

Film: Gli anni più belli (2020), Italië, 129 min. Regie: Gabriele Muccino, met o.a. Pierfrancesco Favino, Kim Rossi Stuart, Claudio Santamaria en Micaela Ramazzotti.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.