fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

God only knows

Susanne Kurstjens 23 april 2019
image

Voor wie niet al te goed kijkt, gaat God Only Knows (overigens een geheel Nederlandse film) enkel over een broer en twee zussen van middelbare leeftijd, tussen wie zowel de liefde als de irritatie voelbaar is. Thomas kijkt te veel internetfilmpjes, ervaart complottheorieën, maakt zich zorgen over het voortbestaan van de wereld en springt op Witte Donderdag tijdens een paniekaanval in de gracht.

Zus Doris, ongezond zorgzaam, stort zich volledig op de zorg voor haar broer, terwijl ze ook al zo druk is met het vervoeren van warme kleding naar Belgrado. Zus Hannah, fotografe, is haar tegenbeeld: praktisch en nuchter.

Wat houdt goede zorg in?

In de aanloop naar Pasen (het gehele verhaal speelt zich binnen vier dagen af) moet het drietal aan de slag met het leegruimen van hun ouderlijk huis. Maar Thomas flipt voortdurend, Doris en Hannah vliegen elkaar in de haren over de zorg voor hun broer en veel oud zeer passeert.

Daarmee gaat God Only Knows primair over de vraag wat goede zorg nu eigenlijk inhoudt en wat zorgen voor elkaar betekent, op grote en op kleine schaal. “Wij zijn de wereld in het klein. Die moet goed zijn”, zo wordt gesteld.

Christelijke symboliek

Wat God Only Knows bijzonder maakt, is het enorme arsenaal aan stijlmiddelen, symbolieken en metaforen dat regisseur Mijke de Jong uit de kast haalt. De betekenis van Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen wordt toegelicht in woord: Hannah stelt een jong meisje er vragen over. En ze antwoordt: “Dan wordt Jezus verraden met een kus.” “Dan gaat Jezus eten met zijn vrienden.” “Dan gaat Maria naar het graf. Hij is niet dood, Hij leeft.”

Daaronder worden beelden getoond uit heel de wereld: Jeruzalem, Tokio, Mekka, New York. Een aria uit de Matthaüs Passion klinkt: “Erbarme Dich, mein Gott, um meinen Zähren Wille.” God Only Knows gaat ook over grote thema’s als lijden, verraad, schuld, boete, erbarmen en opnieuw beginnen, zoveel wordt wel duidelijk.

IJzersterke dialogen

Dat de film geen ondoorgrondelijk gedrocht wordt maar intrigeert, komt door de ijzersterke dialogen en het overtuigende spel, deels gebaseerd op improvisaties van de acteurs. Scherpzinnige humor wordt afgewisseld met diepe wijsheden. Zinnen die terloops passeren. God Only Knows leidt wellicht tot meer vragen dan antwoorden, maar boeit van begin tot eind.

Film: God Only Knows (2019), Nederland, 87 min. Regie: Mijke de Jong, met o.a. Marcel Musters, Elsie de Brauw en Monic Hendrickx.