fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Hors Normes

Hettie van der Ven 27 december 2019
image

De namen Éric Toledano en Olivier Nakache zeggen u misschien niet direct iets, maar hun wereldwijde filmsucces uit 2011 waarschijnlijk wel: Intouchables.

De twee Franse filmmakers lijken inmiddels gespecialiseerd in maatschappelijk betrokken feelgood-films. Daar waar Intouchables ging over de vriendschap tussen een extreem rijke, volledig afhankelijke blanke man en zijn onervaren, ongepolijste zwarte hulpverlener in een behoorlijk gestileerde setting, is Hors Normes vele malen rauwer.

Hulpverleners

De film volgt, in een fragmentarische documentaire-stijl, hulpverleners Bruno en Malik. Bruno runt een opvang voor zwaar autistische kinderen met zo’n complexe problematiek en zorgvraag dat ze overal buiten de boot vallen.

Malik leidt jongvolwassenen uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Beide mannen staan 24 per uur voor ‘hun’ kinderen klaar. Ze rennen van probleem naar probleem, waarbij de compassie van het scherm spat.

Onervaren acteurs

Bijzonder is dat de rollen van de patiënten grotendeels door onervaren acteurs met een daadwerkelijke diagnose worden gespeeld. Zo is daar Joseph, die op proef mag komen werken in een wasmachinefabriek, maar daarvoor eerst moet leren om tijdens zijn dagelijkse metrorit van de noodrem af te blijven.

En er is Valentin, een ontoegankelijke, kwetsbare jongen die een helm draagt omdat hij zichzelf anders ernstig verwondt. Om hun werk te kunnen doen en een baken te zijn in de wanhoop, handelen Bruno en Malik op de randen van het toelaatbare. Barmhartigheid en zorg vanuit het hart gaan blijkbaar moeilijk samen met bureaucratie en regelgeving.

Moeizaam functioneren jeugdzorg

Opmerkelijk is dat Bruno joods is en Malik moslim, maar dit verschil speelt nauwelijks een rol in de film. Regisseur Nakache zegt hierover in een interview: “Het begrip barmhartigheid speelt in alle grote wereldreligies een rol. Het zijn de huidige politieke tendensen die mensen willen uitsluiten en tegen elkaar uitspelen.”

Hors Normes (onder meer te vertalen als ‘Buiten de kaders’ of ‘Buitengewoon’) is een aanklacht tegen het moeizaam functioneren van het Franse jeugdzorgsysteem. Een probleem dat ook in Nederland actueel is. “Hoe complexer je bent, hoe groter de kans is dat je thuis zit zonder behandeling”, zo verzucht Bruno. “Niemand wil betalen voor de moeilijkste gevallen.”

Helaas geen fictie

Helaas is Hors Normes geen fictie. De makers baseerden het verhaal op hun vriendschap met daadwerkelijke welzijnswerkers. Een deel van de opbrengst gaat naar uitzonderlijke hulpverlenende instanties. Hors Normes is een belangrijke film.

Film: Hors Normes (2019), Frankrijk, 116 min. Regie: Olivier Nakache en Éric Toledano, met o.a. Vincent Cassel en Reda Kateb.