<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

If Beale Street could talk

Hettie van der Ven 1 maart 2019
image

James Baldwin (1924-1987) was een Afro-Amerikaans schrijver en maatschappelijk criticaster. Hij schreef vooral over raciale en sociale ongelijkheid in de Verenigde Staten.

If Beale Street could talk, de verfilming van zijn gelijknamige boek uit 1974, begint met een citaat van Baldwin, verwijzend naar Beale Street: “Mijn vader, Louis Armstrong en de jazz zijn er geboren. Het is ons erfgoed.” Beale Street is hierin een verzamelnaam voor alle zwarte buurten, die onderdeel uitmaken van iedere Amerikaanse stad.

Tijdloze thematiek

Regisseur Barry Jenkins (die in 2017 met zijn debuut Moonlight direct de Oscar voor beste film won) koos het boek uit voor een liefdevolle omarming, hoe grimmig en helaas tijdloos de thematiek ook is.

Het verhaal volgt het jonge, zwarte stel Trish (19) en Fonny (22) die opgroeien in Harlem, New York in de jaren zeventig. De rassensegregatie is afgeschaft, maar daar is in het dagelijks leven soms nog weinig van te merken. Toch zijn Trish en Fonny gelukkig. Hun kindervriendschap is uitgegroeid tot een diepe liefde en ze gaan trouwen.

Noodlot

Tot het noodlot op hun pad komt. Een haatdragende (en werkelijk doodenge!) blanke agent krijgt het voor elkaar dat Fonny – totaal onschuldig – wordt aangeklaagd voor verkrachting en in het gevang belandt. Vanachter een glazen scheidingswand moet Trish haar geliefde vertellen dat ze samen een kind verwachten.

Wat volgt, is een schrijnend gevecht van Trish en haar liefdevolle, krachtige en dappere familie om Fonny vrij te krijgen. Het is een bij voorbaat kansloze strijd tegen het onrecht dat door maatschappij en rechtstaat oogluikend wordt toegestaan.

Liefde blijkt onoverwinnelijk

Desondanks is If Beale Street could talk allerminst een film over woede, haat en wanhoop. Het is een diep ontroerend verhaal over liefde, hoop en vertrouwen. Zonder veel woorden, maar met onder meer close-ups vol emotie, zacht kleurgebruik en een indringende soundtrack weet de film de treurnis en de immens grote misstanden in Amerika bloot te leggen.

Bovenal wil Jenkins laten zien, zo geeft hij zelf aan in een interview, dat zwarte families samen een gemeenschap kunnen bouwen die hen beschermt. Daar slaagt hij bijzonder goed in. De prijs is hoog, maar liefde blijkt onoverwinnelijk. If Beale Street could talk is een belangrijke film.

Film: If Beale Street could talk (2018), Verenigde Staten, 119 min. Regie: Barry Jenkins, met o.a. KiKi Lane, Stephan James en Regina King.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.