fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

La Promesse de l’Aube

Hettie van der Ven 20 augustus 2019
image

Romain Gary (1914-1980) was een groot Frans schrijver. Hij schreef 34 boeken, regisseerde twee films en won belangrijke prijzen. Een behoorlijke staat van dienst zou je zeggen, maar daar bleef het niet bij. Tijdens zijn leven was hij ook nog diplomaat en gevechtspiloot.

Gary (in de film nog Romain Kacew) wordt gedreven door een enorme dadendrang en bewijszucht, die – zo maakt de film gebaseerd op diens autobiografie duidelijk – nagenoeg geheel ingegeven werden door een extreem dwingende en dominante moeder. Die moeder-zoon-relatie staat dan ook centraal in de film.

Autobiografisch verhaal

La Promesse de l’Aube (te vertalen als ‘De belofte van de dagenraad’) verbeeldt de vijf belangrijkste perioden in het leven van Gary: zijn jeugd in Litouwen, toen nog onderdeel van Polen, samen met zijn Joodse moeder (een vader is niet in beeld), hun vertrek naar Nice in Frankrijk om aan het opkomende antisemitisme te ontkomen, zijn studententijd in Parijs, zijn periode als gevechtspiloot voor de Vrije Franse Luchtmacht in onder meer Noord-Afrika en zijn jaren in Midden-Amerika.

Een vol en boeiend leven, wellicht deels opgepoetst in zijn eigen autobiografie, die door de regisseur trouw wordt gevolgd.

Ongezonde moeder-zoon-relatie

Wat onbetwist vaststaat: moeder en zoon houden veel van elkaar. Dat gezegd hebbende, mag de relatie hoogst ongezond worden genoemd. Als de kleine Romain nog maar tien jaar is, houdt zijn moeder hem al dwingend voor: “Jij wordt een groot schrijver als Tolstoj of Victor Hugo! Je wordt ambassadeur voor Frankrijk! Je wordt piloot!”

Violist staat ook nog op het lijstje, maar daarvoor blijk het talent te ontbreken. “Ik wil graag doen wat moeder wil”, verklaart het mannetje en dat voornemen vormt de leidraad van zijn hele leven. “Ik beefde bij alle verwachtingen van mijn moeder voor mij”, verzucht een inmiddels volwassen Romain.

Verstikkende moederliefde

Als jongeman probeert hij de heerszucht van zijn eigenlijk alles behalve liefdevolle moeder wel een halt toe te roepen (bijvoorbeeld wanneer ze zijn vele vriendinnen eigenhandig het huis uitgooit), maar slaagt daar nooit in. Als hij later in Afrika aan tyfus lijdt, ziet hij zijn moeder voor zich, die hem ronduit verbiedt om dood te gaan, want er moet nog gepresteerd worden.

Naast een uitermate boeiend leven brengt La Promesse de l’Aube vooral de schrijnende gevolgen van verstikkende moederliefde in beeld.

Film: La Promesse de l’Aube (2017), Frankrijk, 131 min. Regie: Eric Barier, met o.a. Charlotte Gainsbourg en Pierre Niney.