fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

La Última Primavera

Hettie van der Ven 19 november 2020
image

Armoede hoeft saamhorigheid en verbondenheid niet in de weg te staan, zo laat La Última Primavera (‘De laatste lente’) zien. Het verhaal op het snijvlak van feit en fictie speelt zich af in de sloppenwijk Cañada Real, die tegen Madrid aanligt.

De wijk is vervallen, vervuild en verpauperd, maar ze is het thuis van de grote familie Gabarre Mendoza. Die heeft haar gammele onderkomen eigenhandig gebouwd en de inmiddels vier generaties wonen er op elkaar gepakt maar liefdevol bij elkaar.

Spanningen

Vader David is schroothandelaar, moeder Agustina zorgt voor het gezin en dan zijn er nog zonen, schoondochters, kleinkinderen en een oma. Iedereen zoekt tussen de verveling, zwangerschappen en aanlokkelijke kleine criminaliteit door naar een levensinvulling. Kapper worden bijvoorbeeld.

Stromend water en elektriciteit zijn geen vanzelfsprekendheid, dat ze samen zijn wel. Maar een projectontwikkelaar heeft de grond gekocht en alles wat erop staat, zal verdwijnen. De familie moet een nieuwe plek zoeken. Dit brengt voor iedereen spanningen met zich mee. Vader David vecht voor zijn gezin. “Mijn kinderen zijn hier gelukkig.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Feit en fictie

In de film staat de echte familie Gabarre Mendoze centraal. Het gezin woont daadwerkelijk in de sloppenwijk en ook de plannen van de projectontwikkelaar zijn niet verzonnen. Het verhaal is in zoverre fictie dat het wat op de zaken vooruit loopt.

Aan het einde van de film verhuist het gezin, maar in werkelijkheid is het nog niet zo ver. Een bijzondere keuze van de Spaans-Nederlandse regisseur Isabel Lamberti, die voor haar afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie al met twee broers uit het gezin werkte.

Zichtbare verbondenheid

De opmerkelijke vorm werkt. Het gezin Gabarre Mendoza speelt in La Última Primavera zichzelf in zijn vertrouwde omgeving. Het zijn vooral de kleine scènes die raken: oma en moeder die aardappels schillen, de jongste telg die met een buurjongetje een hindernisparcours bouwt op een berg zwerfafval.

De familieleden hebben nog nooit gescheiden van elkaar geleefd. De zichtbare verbondenheid is niet gespeeld maar echt. Hun zorgen zijn groot, terwijl hun behoeften zo bescheiden zijn: blije kinderen en een gezamenlijk leven. Hoe schrijnend dat dat in het West-Europa van 2020 door complexe regelgeving en de macht van het kapitaal niet te realiseren lijkt.

Film: La Última Primavera (2020), Spanje, 77 min. Regie: Isabel Lamberti, met o.a. David Gabarre Mendoza, Agustina Mendoza Gabarre, Alejandro Gabarre Mendoza, Ángelo Gabarre Mendoza.

La Última Primavera is tegen betaling thuis te bekijken via het online platform picl.nl.