<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Lazzaro felice

Hettie van der Ven 4 april 2019
image

Een magisch-realistisch sprookje? Een fabel? Een bijbelse parabel? Het Italiaanse drama Lazzaro felice (vrij vertaald ‘gelukkig als Lazzaro’) laat zich niet makkelijk classificeren.

De film begint op het warme, geïsoleerde Italiaanse platteland van de jaren tachtig, in het ongerepte dorpje Inviolata. Daar werken 54 horigen als slaaf op de tabaksplantage van de kettingrokende markiezin Alfonsina de Luna.

Deze insteek baseerde opkomend regisseuse Alice Rohrwacher op een krantenartikel dat ze ooit las, over een groep landarbeiders aan wie nooit werd verteld dat deelpacht al lang bij wet verboden was.

De goedheid zelve

De groep zwoegt en lijdt. Te midden van hen leeft Lazzaro, de goedheid zelve. Hij heeft geen familie en wordt door de mensen om hem heen licht misbruikt. “Lazzaro, draag oma naar de tafel.” “Lazzaro, vang de kip.” Hij wordt nauwelijks opgemerkt. “Wie komt daar?” “Oh, niemand, het is Lazzaro.”

Slechte bedoelingen herkent hij niet. Lazzaro helpt onvermoeibaar alles en iedereen en loopt altijd stralend rond, met open vizier (en tamelijk naïef, dat ook) de wereld in kijkend. Hij kent enkel goedheid, vertrouwen, hulpvaardigheid en optimisme.

Een wonder

En dan? Dan vindt er een mirakel plaats. Tijden veranderen en mensen veranderen. De inwoners van Inviolata zijn ouder geworden en in het moderne en harde stadsleven beland. Ze bewegen van platteland naar stad, van natuur naar industrie, van een overzichtelijk leven naar een warrig bestaan in een ontwortelde wereld.

In die wereld is daar als een wonder opnieuw Lazzaro, nog altijd engelachtig, jong en onschuldig. Nog altijd levend vanuit enkel het goede en nooit oordelend, is hij beland in een wereld waarin zijn medemens, onbekend met dat goede, hem als angstaanjagend en gevaarlijk beschouwt. Wie is hij? Een verschoppeling? Een martelaar? Of toch een moderne heilige?

De kracht van goedheid

Natuurlijk kan Lazzaro felice onmogelijk los worden gezien van het Johannesevangelie, waarin Lazarus door Jezus uit de dood wordt opgewekt. Maar ook wolven spelen een opvallende rol in de film. Verwijst dit naar de droom van de profeet Jesaja waarin de wolf en het lam naast elkaar in het gras liggen?

Rohrwacher geeft geen antwoorden. Ze wil naar eigen zeggen vooral laten zien dat de moderne mens geen onschuld meer herkent. Haar Lazzaro verbeeldt de kracht van goedheid, met alle gevolgen van dien.

Film: Lazzaro felice (2018), Italië, 127 min. Regie: Alice Rohrwacher, met o.a. Adriano Tardiolo en Alba Rohrwacher.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.