<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Sorry we missed you

Hettie van der Ven 28 november 2019
image

‘Een aangrijpend manifest.’ ‘Een compromisloos protest.’ ‘Aanklacht tegen moderne slavernij.’ Er wordt in de media in grote woorden gesproken over Sorry we missed you, het nieuwe geëngageerde meesterwerk van de 83-jarige Britse filmmaker Ken Loach. Zelden zag ik een film die ik schrijnender vond, die meer woede bij me opriep en die me zo raakte.

Sorry we missed you volgt een doorsnee arbeidersgezin in Engeland tijdens de naweeën van de economische crisis. Ricky is zijn vaste baan in de bouw kwijtgeraakt en zijn vrouw Abby maakt lange dagen in de thuiszorg.

Onmenselijk

Om toch de weg naar hun droom – een koophuis – in te slaan, sluit Ricky een franchiseovereenkomst met een pakketbezorgdienst. “Je bent eigen baas, de meester van je eigen lot”, zo wordt hem voorgehouden.

Het zijn populaire credo’s in deze tijd maar de werkelijkheid laat zich al snel zien. Onmenselijk lange dagen, boetes voor het minste of geringste en een doodeng trackingsysteem dat bezorger en pakketjes ieder moment van de dag volgt. Terwijl pa en ma zich de vernieling in werken eet de elfjarige dochter Liza-Jane meestal alleen en richt de 15-jarige zoon Seb zich volledig op een graffitibende in plaats van school.

Uitzichtloosheid

Het is een verhaal dat feilloos past in het oeuvre van Loach, die ook wel ‘de croniqueur van het Britse arbeidersleven’ wordt genoemd. Maar niet eerder legde hij de uitzichtloosheid en diepe wanhoop zo onbarmhartig bloot. Of het komt extra hard binnen, omdat het zo’n liefdevol gezin betreft.

Abby is de engel op aarde voor zowel haar cliënten als haar kinderen en dochterlief is overduidelijk uit hetzelfde hout gesneden. Vader en zoon zijn van iets ruwer materiaal gemaakt, maar ook voorzien van een oprecht en groot hart.

Medeleven

Hun wens lijkt zo eenvoudig: samen gelukkig zijn. Ze doen er alles aan, maar er is niet op te boksen tegen de gewenste arbeidsstatistieken. Verlokkingen als een flexibel nulurencontract en ‘eigen baas’ zijn blijken een farce, de neerwaartse spiraal onomkeerbaar.

Loach spreekt in een interview de hoop uit dat zijn films kunnen bijdragen aan het publieke debat en inspireren tot nieuwe inzichten. Ga Sorry we missed you zien en ervaar bij jezelf compassie en medeleven. Gevoelens die nooit ofte nimmer ten onder mogen gaan ten gevolge van een dominant economisch systeem.

Film: Sorry we missed you (2019), Verenigd Koninkrijk, 101 min. Regie: Ken Loach, met o.a. Kris Hitchen en Debbie Honeywood

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.