<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

Sound of Freedom: Gedoe verkoopt een aardige thriller

Hettie van der Ven 2 november 2023
image

Al in 2018 lag Sound of Freedom afgerond op de plank. Pas afgelopen zomer ging de qua budget kleine film draaien in de Verenigde Staten. Totaal onverwacht werd het een enorm succes, ook elders in de wereld. Is het dan een meesterwerk? Niet per se. Er was vooral heel veel gedoe over. En gedoe verkoopt blijkbaar.

Kinderhandel

Sound of Freedom gaat over kinderhandel en vertelt het waargebeurde verhaal van Tim Ballard, een gelovig man en vader van negen kinderen. Ballard zet zich volledig in om netwerken van kinderhandelaars op te rollen en kinderen te redden uit een horrorbestaan (en is daar ook aantoonbaar in geslaagd). In Sound of Freedom wordt hij gegrepen door een specifiek verhaal van een jong meisje.

“De film zou feiten verdraaien en Tim Ballard werd onlangs beschuldigd van seksueel misbruik”

Ballard verlaat zijn gezin en trekt als onverschrokken held de Colombiaanse jungle in, vastbesloten om niet zonder het kind terug te komen. Het levert een aardige thriller op die heel goed past in de lijn van Amerikaanse heldenepossen vol dramatische muziek en opgewelde tranen. Voor de liefhebber niet te versmaden tijdens een zaterdagavond op de bank.

Extreemrechtse complottheorieën

Waarom ontstond dan al dat gedoe over Sound of Freedom? Omdat er politieke discussie ontstond. Rechts versus links. De film zou inspelen op de extreemrechtse complottheorieën van een club die QAnon heet, aldus links Amerika. Donald Trump bejubelde de film en hoofdrolspeler Jim Caviezel (eerder Jezus in The Passion of the Christ van Mel Gibson) lijkt QAnon een warm hart toe te dragen.

Sound of Freedom zou feiten verdraaien en Tim Ballard werd onlangs beschuldigd van seksueel misbruik. Jarenlang wilde geen enkele distributeur zich aan de film wagen, tot Angel Studios van de Mormoonse broers Hamon dit wel deed. Met groot financieel succes.

Oproep om geld te storten

Opmerkelijk: na de aftiteling verschijnt Jim Caviezel als zichzelf in beeld, met een oproep om geld te storten zodat daadwerkelijk iedereen de gelegenheid krijgt deze belangrijke film te zien. Een QR-code voor betaling is direct vanuit de zaal te scannen. Een actie van Angel Studios, die daar zelf het beste bij gedijt. De Mexicaanse regisseur Alejandro Monteverde houdt zich verre van alle ophef en spreekt wijze woorden: “Ga de film zien en oordeel zelf.” Hij wil met Sound of Freedom enkel bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen kinderhandel.

Vrij van alle discussie staan de woorden van Tim Ballard waaraan de film is opgehangen: “God’s children are not for sale.”

Film: Sound of Freedom (2023), Verenigde Staten, 131 min. Regie: Alejandro Monteverde, met o.a. Jim Caviezel, Javier Godino en Bill Camp.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.