<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Biggest Little Farm

Hettie van der Ven 27 juni 2019
image

“Het begon allemaal met de belofte die we aan onze hond Todd deden.” Het zijn zo’n beetje de eerste woorden die John en Molly Chester uitspreken aan het begin van hun documentaire. Het jonge echtpaar belooft de hond zijn hele leven een veilig thuis te bieden.

Zoals in de prentenboeken

Een belofte met grote gevolgen. Het stel woont op dat moment in Los Angeles. Wanneer Todd in hun appartementencomplex de buren tot waanzin blaft, worden ze gedwongen te verhuizen. Ze besluiten hun kinderdroom achterna te gaan: een biologische, geheel zelfvoorzienende boerderij beginnen.

Letterlijk zoals in de prentenboeken uit hun jeugd, met alle mogelijke dieren, eindeloos veel fruitbomen, dartelende vlinders en altijd mooi weer. Ze bemachtigen hiervoor 81 hectare compleet verwaarloosde en uitgedroogde grond, op een uurtje rijden van de stad.

Acht jaar durende strijd

Wat volgt, is een acht jaar durende strijd, niet zo zeer tegen als wel mét de natuur, de elementen en de cirkel van het leven. John (onervaren boer, maar wel begenadigd natuurfilmer van beroep) legt alles nauwgezet vast. Doel is het realiseren van de hoogst mogelijke biodiversiteit om te komen tot zelfregulatie.

Stapje voor stapje ontginnen ze de grond, arriveren de eerste dieren en ontstaan de problemen. Prairiewolven die de kippen opeten, een slakkenplaag, bladluis, droogte, extreme regen, fruit waar enkel de vogels van eten. Dat de natuur genadeloos is, wordt onverbiddelijk in beeld gebracht.

Vol ontroerende momenten

Langzaam leren John en Molly hun grote les: daar waar de mens problemen ziet, draagt de natuur zelf oplossingen aan, maar niet zonder eindigheid en verlies. “Het hele proces is een langzame teleurstelling van onze goede bedoelingen”, zo verzucht John op enig moment.

Tegelijkertijd zit de film vol ontroerende momenten, met als grote ster het gigantische varken Emma, ooit door de familie onder de hoede genomen toen ze diarree had en nog ‘lelijke Betty’ heette. Onvergetelijk is de scene waarin ze zeventien (!) biggetjes ter wereld brengt.

Welkome boodschap van hoop

Zeker, The Biggest Little Farm is een ode aan het charmante boerenleven en de schoonheid van moeder aarde, maar de film vergeet daarbij niet om ook het harde werken, de voortdurende strijd en het aanpassen van idealen in beeld te brengen. De waanzinnige shots benadrukken vooral de prachtige complexiteit en het zelfregulerende karakter van de natuur.

The Biggest Little Farm is een kleine, welkome boodschap van hoop in deze tijd van klimaatdoembeelden.

Documentaire: The Biggest Little Farm (2018), Verenigde Staten, 92 min. Regie: John Chester, met o.a. John en Molly Chester.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.