<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The Cave

Hettie van der Ven 16 januari 2020
image
Foto: Courtesy of National Geographic

“We blijven lachen voor de kinderen”, is een van de eerste zinnen die klinkt in de overdonderende Syrische documentaire The Cave.

In de openingsbeelden zie je een totaal vernietigde stad. Enkel de geraamten van wat gebouwen staan nog overeind.

Het is het belegerde Oost-Ghouta, een voorstad van Damascus. De stad wordt onafgebroken gebombardeerd door de troepen van president Assad, daarbij ondersteund door Russische gevechtsvliegtuigen. Chemische wapens worden ingezet.

Ondergronds ziekenhuis

De camera beweegt naar beneden, waar zich diep onder de grond een uitgebreid stelsel van gangen en geheime schuilplaatsen bevindt. Ook is daar ‘De grot’, het ondergrondse ziekenhuis waar veelal jonge oorlogsslachtoffers vanuit grote wanhoop maar met nog veel meer moed worden behandeld door een klein team van artsen en verpleegkundigen.

Voorop in de strijd gaat de jonge, vrouwelijke kinderarts Amani, tevens de directrice van het ziekenhuis. Ze rent, huilt, troost, opereert en opent haar armen voor het vele leed. Medicijnen en voedsel zijn nauwelijks beschikbaar. Via een mobiele telefoon klinkt klassieke muziek, een klein hulpmiddel om de kalmte te bewaren.

‘Waakt God over ons?’

Een onafgebroken stroom bebloede en verdwaasde kinderen komt binnen. Dokter Amani pulkt steengruis uit kleine mondjes en behandelt zonder verdoving. Tussendoor legt ze haar handen op haar oren, wanneer het zoveelste bombardement boven haar hoofd plaatsvindt. “Waakt God echt over ons?”, verzucht ze.

En dit is nog maar een deel van haar gevecht. Ze moet het als geëmancipeerde vrouw ook nog opnemen tegen mannen die uitspreken dat ze verkeerd bezig is en thuis moet blijven in plaats van werken. Amani hoort het verbeten aan en redt ondertussen de levens van de kinderen van diezelfde mannen. “Het is werken of bang zijn”, zo klinkt het, evenals “dit leven is zwaar, maar wel echt”.

Met gevaar voor eigen leven

Van eind 2016 tot maart 2018 begaven drie Syrische cameramannen zich met gevaar voor eigen leven in het ziekenhuis. Regisseur Feras Fayyad kreeg geen toegang en moest op afstand aansturen. Het heeft een extreem indringende film opgeleverd die een haast bovenmenselijke moed en veerkracht laat zien.

Fayyad neemt geen politiek standpunt in, maar toont enkel de gruwelijke, onbarmhartige gevolgen van al het geweld. The Cave is een getuigenis dat gezien moet worden.

Documentaire: The Cave (2019), Syrië, 107 min. Regie: Feras Fayyad, met o.a. Amani Ballour en Salim Namour.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.