fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The perfect candidate

Hettie van der Ven 17 december 2020
image

“Haal haar weg. Laat haar niet in mijn ogen kijken.” Een al wat oudere man heeft zichtbaar pijn en duidelijk medische hulp nodig, maar wil die per se niet van de vrouwelijke arts ontvangen die aan zijn bed staat.

Veel veranderd

Die arts is dokter Maryam, de geschetste situatie is nog altijd aan de orde van de dag in Saoedi-Arabië, waar het verhaal van The perfect candidate zich afspeelt. Toch is er de afgelopen jaren veel veranderd in het thuisland van regisseur Haifaa Al-Mansour.

Zij maakte er in 2012 als eerste vrouw een speelfilm, al moest ze regisseren vanuit een busje, om maar niet met mannen in contact te komen. Wadjda ging over een tienjarig meisje dat droomde van fietsen, iets dat toen voor vrouwen nog verboden was.

Campagne

Anno 2019 zijn er wel degelijk dingen veranderd in het land. Vrouwen mogen behalve fietsen inmiddels ook autorijden en een paspoort aanvragen. In de eerste scène zit Maryam achter het stuur, wat direct duidelijk maakt dat ze een vrijgevochten vrouw is. Ze ergert zich aan de slechte toegangsweg naar het ziekenhuis, waar patiënten in rolstoelen en brancards enkel hotsend en botsend overheen kunnen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wanneer ze zich, ingegeven door allerlei onvoorziene en ook weer vrouwonvriendelijke omstandigheden, kandidaat stelt voor de gemeenteraad (pas toegestaan sinds 2015), wordt de realisatie van een nieuwe toegangsweg het speerpunt van haar campagne. Een campagne die moeizaam verloopt: een vrouwelijke kandidaat roept bij de meeste mannen en zelfs bij vrouwen nog weerstand op.

Onrechtvaardigheden

Maryam woont samen met haar vader en twee zussen. Ze vormen een modern gezin. Vader is muzikant en vecht voor zijn eigen rechten in een maatschappij die ook voor kunstenaars veel beperkingen kent.

Zo vraagt Al-Mansour op verschillende manieren aandacht voor de onrechtvaardigheden die binnen de Saoedische samenleving nog aan de orde van de dag zijn, omdat de hervormingen maar traag verlopen.

Lichtvoetig

Ze doet dit op een lichtvoetige manier, die soms haast wringt met de ernst van het onderwerp. Zelf zegt ze daarover: “Ik wil met mijn films mensen niet verdelen, maar tot elkaar brengen. Je kunt mensen niet overtuigen wanneer je met ze vecht, maar misschien wel wanneer je met ze lacht.”

The perfect candidate toont een samenleving in ontwikkeling en bevat wel degelijk maatschappijkritiek, maar deze wordt mild en toegankelijk verpakt. Ook wel eens prettig.

Film: The perfect candidate (2019), Saoedi-Arabië, 104 min. Regie: Haifaa Al-Mansour, met o.a. Mila Al Zahrani en Nora Al Awadh