<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The White Crow

Hettie van der Ven 25 april 2019
image

Als openingsbeeld van deze film verschijnt de definitie van ‘een witte kraai’ op het scherm: iemand die bijzonder is, een buitenstaander. Hiermee geeft topacteur en beginnend regisseur Ralph Fiennes direct een beeld van de hoofdpersoon in deze ‘biopic’, de Russische danslegende Rudolf Noerejev (1938-1993).

Eigenzinnige aard en complex karakter

Geboren in de Transsiberië Express, begint Noerejevs’ leven in volle beweging en dit zal het altijd blijven. Door elkaar gemonteerd vertelt The White Crow in drie delen over dit leven: zijn jeugd in Siberië, zijn door de staat betaalde dansopleiding in Leningrad en zijn kennismaking met het mondaine Parijs in 1961 als topdanser van het Kirov Ballet.

Direct wordt de eigenzinnige aard en het complexe karakter van de danser duidelijk: hij is onverbloemd egoïstisch en soms ronduit lomp tegen zijn omgeving, wat wellicht voortkomt uit onzekerheid over zijn boerenafkomst. Onzeker over zijn talent is hij allerminst: “Ik kan iets wat niemand anders kan.”

Topdanser die voor het eerst acteert

Eenmaal in Parijs snuift hij zoveel hij kan het vrije westerse leven op en dompelt hij zich onder in de kunst van het Louvre. De Sainte-Chapelle bij de Notre Dame raakt hem zo dat hij er wil gaan wonen. Dit alles tot groot ongenoegen van de KGB, die hem midden in de Koude Oorlog letterlijk op de voet volgt.

Fiennes zocht voor The White Crow de halve wereld af naar de geschikte hoofdrolspeler. Uiteindelijk werd dit geen topacteur die zijn best doet om te dansen, maar een topdanser die voor het eerst van zijn leven acteert: Oleg Ivenko is de solist van het Russische Kazan-ballet.

Een danser en een rebel

Noerejev is met hart en ziel een danser, maar ook een rebel. Hij vecht voor zijn vrijheid, zowel als kunstenaar als in zijn persoonlijk leven. Zijn eigenzinnigheid, zijn ‘kapitalistische vrienden’, zijn ontluikende homoseksualiteit: het zijn doornen in de ogen van de KGB.

Dit leidt tot een schokkende scène op het vliegveld van Parijs, waarin de veiligheidsdienst alles aanwent (“Je moet optreden voor Chroetsjov”, “Je moeder ligt op sterven”) om hem terug naar de USSR te loodsen. Net op tijd vraagt de danser politiek asiel aan, waarmee hij zijn verleden de rug toekeert maar zijn carrière als wereldwijd topdanser veilig stelt.

Een hoge prijs

The White Crow bevat prachtige scènes die iedere dansliefhebber zullen raken, maar geeft bovenal een tijdsbeeld van een verdeelde wereld. Voor zijn drang naar vrijheid betaalde Noerejev een hoge prijs.

Film: The White Crow (2018), Groot-Brittannië, 127 min. Regie: Ralph Fiennes, met o.a. Oleg Ivenko en Ralph Fiennes.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.