<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Pater Pio geeft vers buskruit voor je vaste gebeden

Pieter Derdeyn 10 november 2023
image
Een vrouw raakt een beeld aan van Pater Pio in de kerk van Santa Maria delle Grazie bij het heiligdom van de heilige pater Pio van Pietrelcina in San Giovanni Rotondo, Italië. Foto: CNS - Paul Haring

“Het gebed is het beste wapen dat we bezitten; het is een sleutel die het hart van God opent. Je moet tot Jezus spreken met je hart, niet enkel met je lippen. In bepaalde omstandigheden moet je enkel je hart laten spreken.”

Het gebed als wapen: dat zijn woorden die de strijder typeren die de heilige pater Pio was. Deze bijzondere Italiaanse kapucijn, begenadigd met vele bovennatuurlijke gaven, had in zijn leven dan ook heel wat strijd te voeren.

Betrouwbare gids

Ondertussen beschikken we al over zijn vertaalde geschriften, bloemlezingen daaruit, biografieën en allerhande boeken. Dit boekje wil met de biddende pater ons gebed kruiden. Het zal vooral zijn vaste fans bekoren. Maar ook wie dagelijks God met de vaste gebeden bestookt en graag eens wat vers krachtig buskruit zoekt, zal met interesse naar dit boekje grijpen. Pater Pio is dan ook een betrouwbare en machtige gids in het gebed.

“Zoals het lichaam nood heeft aan voedsel, zo heeft de ziel, dag na dag, het kruis nodig om gereinigd en van alle schepselen los gemaakt te worden”
- Pater Pio

Het boekje wil dus een bondig en innig gebedsboekje zijn. Wie het echter als leesboek ter hand neemt, zal vlug klaar zijn en daarbij de indruk hebben dat de pater wel wat meer ruimte had mogen krijgen. Je krijgt bijvoorbeeld bij elk van de mysteries van de Rozenkrans telkens de gehele bijbehorende passage uit het Evangelie te lezen, met daarna een citaat van de pater.

Frisse kijk

Dat citaat geeft dan wel een frisse kijk om met passie het leven van onze Verlosser te overwegen. Daarna opnieuw alle staties van de kruisweg en twee noveengebeden, telkens aangevuld met citaten. Verder krijg je een reeks gebeden tot pater Pio, zoals een litanie. En tot slot drie korte overwegingen over de Eucharistie, opnieuw van de pater zelf.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Maar uiteindelijk blijkt hijzelf slechts beperkt het woord te krijgen, al is het telkens krachtig genoeg als overweging voor een gebedsstonde. Daarbij worden vooral zijn woorden aangehaald over het lijden, wat dan ook zijn core business was. Daarover zegt hij bijvoorbeeld: “Zoals het lichaam nood heeft aan voedsel, zo heeft de ziel, dag na dag, het kruis nodig om gereinigd en van alle schepselen los gemaakt te worden.”

Bemoediging

Ook al is de vorm vooral biddend, het boekje is zeker geen verhandeling over het gebed, en het behandelt dan nog vooral het gebed in de lijdende context. Zo kon de titel evengoed klinken: bemoediging in het lijden.

Ewelina Borger, De grootste troost komt van het gebed. Bidden met en tot Pater Pio
Uitgeverij: De Boog/Betsaida
Pagina’s: 96 | € 12,50
ISBN: 978 90 6257 135 2

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.