<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Recensie

Respectvolle reliekendocu mag meer diepgang tonen

Francesco Paloni 21 november 2023
image
De vierdelige Netflix-serie Mysteries of the Faith werpt een licht op een aantal katholieke relikwieën en de (volks)devoties die daarmee verbonden zijn. Foto: Netflix

De doornenkroon van Jezus, de heilige graal, fragmenten van het heilig kruis én een alledaagse heilige. De vierdelige Netflix-serie Mysteries of the Faith werpt op bijzonder evenwichtige wijze een licht op een aantal katholieke relikwieën en de (volks)devoties die daarmee verbonden zijn.

In de eerste aflevering brengen de makers van deze docuserie de devotie tot de doornenkroon van Jezus in verbinding met de tragische brand in de Parijse Notre Dame-kathedraal in 2019. Dat is niet zonder reden: juist deze kathedraal is de plaats waar een van de meest opmerkelijke katholieke relikwieën tot de brand toe werd bewaard.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Brandweerlieden

Terwijl de kijker opnieuw wordt meegenomen naar het drama, vertellen Parijse brandweerlieden over hun pogingen om de reliek (met succes) in veiligheid te brengen. Ook aan historische context is geen gebrek: de eerste aflevering maakt duidelijk hoe de bijzondere relikwie uiteindelijk in de Franse hoofdstad belandde.

In deze aflevering komen ook andere zaken aan bod, zoals de pelgrimage van twee randkerkelijken naar de kathedraal van Valencia, waar de heilige graal bewaard ligt. Dat is ook het onderwerp van de tweede aflevering, die de zoektocht naar de beker waaruit Jezus tijdens het Laatste Avondmaal heeft gedronken, verder in kaart brengt.

Mysteries en devoties

Mysteries of the Faith brengt de kijker vervolgens naar Rio de Janeiro – een van de vele plaatsen in de wereld waar fragmenten van het kruis van Jezus worden bewaard. De serie eindigt met een item over een Siciliaanse katholieke rechter, die door de maffia in 1988 werd vermoord. Het bebloede overhemd van de inmiddels zaligverklaarde Angelo Livatino wordt ook als reliek tentoongesteld.

Mysteries of the Faith is op professionele wijze samengesteld en weet zonder vooroordelen kijkers in aanraking te brengen met katholieke mysteries en devoties. De serie heeft een objectieve en kritisch-wetenschappelijke benadering. Dit zal de katholieke kijker zeker niet storen: de toon blijft respectvol en intrigerend.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Diepgang

Er is slechts een disclaimer: gebrek aan diepgang. Dat het katholieke geloof veel meer is dan een soort ‘magische’ volksdevotie, komt vrijwel niet aan bod.

Documentaire: Mysteries of the Faith (2023), vier afleveringen, 167 min.

Regie: Jennifer Davisson en Philip Watson.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.