<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Film

The jungle book

Hettie van der Ven 28 april 2016
image

Velen van u zullen het verhaal van The jungle book kennen. Al in 1967 verscheen de eerste versie van de wereldberoemde animatiefilm van Disney.

Deze is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Rudyard Kipling over zijn jeugd in India, die hij eind negentiende eeuw schreef.

Mowgli

Centraal staat het weesjongetje Mowgli, dat door de zorgzame zwarte panter Bagheera naar een roedel wolven diep in de jungle wordt gebracht. Iedereen heeft familie nodig, zo meent Bagheera, en Mowgli wordt door de wolven liefdevol grootgebracht.

Op de vlucht

De valse tijger Shere Khan verstoort de rust. Hij vindt dat mensenkinderen niet in de jungle thuis horen. Om zijn familie niet in gevaar te brengen besluit Mowgli te vluchten. Onderweg wordt hij naast Bagheera gesteund door de luie maar charmante beer Baloo.

En dan is er ook nog de immense aap King Louie, die het voorzien heeft op de ‘Rode Bloem’ (vuur!) uit het mensendorp. Dit was in 1894 het verhaal van The jungle book en dat is het anno 2016 nog steeds.

Spectaculaire effecten

Wat nadrukkelijk veranderd is? Het uiterlijk van de film. Met de hand getekende dieren en jungletaferelen zijn vervangen door de meest geavanceerde 3D-computertechnieken. Het effect is spectaculair.

Of het nu statige olifanten, woeste buffels, dartele vlinders of enigszins onbestemde maar olijke knaagdieren zijn, ze komen allemaal volkomen levensecht op u als kijker af.

Snel volwassen

Daartussendoor springt en rent de enige mens in de film, het jongetje Mowgli, overtuigend rond, zeker wanneer u zich realiseert dat zijn tegenspeler in werkelijkheid een groen of blauw scherm is geweest.

Tijdens zijn tocht door de jungle wordt Mowgli snel volwassen. Hij ontdekt dat hij toch echt een mens is en geen wolf. Pas wanneer hij alles wat daarbij hoort koestert en met beleid inzet, kan hij zijn dierenvrienden helpen.

Niet voor het hele gezin

Niet alle dieren in de jungle zijn schattig en niet alles wat tussen het groen gebeurt, is liefdevol. Met name de achtervolgingsscènes zijn levensecht en angstaanjagend.

De film is terecht gekeurd voor twaalf jaar en ouder en daarom is er ook geen nagesynchroniseerde versie van gemaakt. The jungle book is niet geschikt voor het hele gezin, maar biedt topvermaak aan oudere kinderen én hun ouders. 

Film: The jungle book (2016), Verenigde Staten, 105 min. Regie: Jon Favreau, met Neel Sethi als Mowgli en met stemmen van o.a. Bill Murray (Baloo), Ben Kingsley (Bagheera) en Christopher Walken (King Louie).

KN Kijkwijzer
Vanaf 12 jaar / geweld / angst

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.