<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Uit ons archief

Digitaal pionieren was in de jaren negentig vooral opboksen tegen kerkelijke scepsis

Luuk van den Einden 31 januari 2024
image
In 1995 was de computer voor veel mensen relatief nieuw. Tegenwoordig kunnen de meeste mensen en organisaties - inclusief parochies - niet meer zonder. Foto: Joe Shlabotnik - Flickr via Wikimedia Commons

Kan een parochie tegenwoordig nog zonder computers? Het secretariaat houdt het adressenbestand in Excel bij, gelovigen kunnen op de website vinden hoe laat de Mis gevierd wordt en tijdens die viering is het vaak mogelijk om digitaal bij te dragen aan de collecte.

Tel daarbij op dat de meeste priesters het overzicht van hun overvolle agenda alleen kunnen bewaren omdat ze die op hun laptop te allen tijde kunnen raadplegen en het wordt al snel duidelijk: als morgen alle computers de geest zouden geven, breekt in iedere parochie chaos uit.

Duizelingwekkende ontwikkeling

De computer is al lang niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, maar het is duizelingwekkend in welke korte tijd die ontwikkeling heeft plaatsgevonden. Nog geen dertig jaar geleden gold de computer als een merkwaardige snufje.

Het is daardoor een bevreemdende ervaring om in de editie van KN die op 3 februari 1995 verscheen te lezen over Credo Bit ’95, een congres over het gebruik van de computer voor parochies en protestantse gemeenten in het Duitse Friedberg.

Daar kwamen zo’n achthonderd deelnemers samen om erachter te komen of de ‘pc’ van nut kon zijn voor het pastoraat en de administratie van hun geloofsgemeenschap.

Muis

Het is haast aandoenlijk om te lezen dat toen nog moest worden uitgelegd dat een muis “een apparaatje is waarmee op het computerscherm programmaonderdelen kunnen worden aangewezen en geactiveerd”. Had de schrijver kunnen vermoeden dat die muis tegenwoordig alweer optioneel is geworden vanwege de invoer van touchscreens?

“Waar op administratief vlak de digitale pioniers gelijk hebben gekregen, heerst tegenwoordig op het gebied van pastoraat en evangelisatie nog altijd scepsis.”

De reportage besteedt veel aandacht aan het ‘biechtprogramma’ On-line mit Jesus, dat veel kritiek oproept van congresdeelnemers die het onethisch vinden om een computer bij een sacrament te betrekken. Tegenwoordig zijn we alweer op het punt waarop we vragen moeten stellen bij de heilzaamheid van programma’s waarmee je in gesprek kunt met een AI-versie van Jezus.

Heersende scepsis

In het stuk mogen de nodige sceptici hun zegje doen, zoals de priester die zweert nooit een “elektronische agenda” te zullen gebruiken, maar met de kennis van nu mag wel duidelijk zijn dat de organisatoren van Credo Bit ’95 niet aan luchtfietserij deden.

Maar waar op administratief vlak de digitale pioniers gelijk hebben gekregen, heerst tegenwoordig op het gebied van pastoraat en evangelisatie nog altijd diezelfde scepsis.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Er bestaan uiteraard goede initiatieven voor online evangelisatie – het internetpastoraat van de Nederlandse en Vlaamse jezuïeten bijvoorbeeld – maar de digitale aanwezigheid en vindbaarheid van de Kerk staat nog altijd in de kinderschoenen. Op dat vlak zijn we nog niet veel opgeschoten ten opzichte van 1995.

Kijk hier voor de reportage van Credo Bit ’95 (pdf).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.