<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Inspiratie

‘Vergeving verbreekt de vicieuze cirkel van kwaad, haat en wraak’

KN Redactie 25 juli 2016
image
Jongeren bij het heiligdom van Jasna Góra in Częstochowa. (Foto: Gemeenschap Emmanuel Vlaanderen)

De voorprogramma’s van de Wereldjongerendagen (WJD) in Polen zitten er bijna op. Laetitia Verbeiren (22) is met een reis van de Gemeenschap Emmanuel mee naar de WJD. Het voorprogramma van deze reis speelde zich onder meer af rondom het Poolse bedevaartsoord Częstochowa. Laetitia houdt voor Katholiek Nieuwsblad een blog bij over de WJD-reis.

Hieronder haar derde bijdrage.

God aanwezig te midden van kwaad

Op vrijdag hebben we een bezoek gebracht aan Auschwitz. Ondanks het feit dat tijdens de WJD de toegang tot de barakken en de gaskamers verboden is en het dus best moeilijk was om ons de gruwel van de Tweede Wereldoorlog voor te stellen, was het toch een mooie en indrukwekkende ervaring. In Auschwitz 1 kregen we even de tijd om te bidden op de plek waar de heilige Maximiliaan Kolbe aanbood de plaats in te nemen van een jonge papa die gefusilleerd zou worden. Op die manier mochten we ontdekken dat God toch steeds aanwezig is te midden van het kwaad dat altijd zal blijven bestaan.

Vergeving doorbreekt vicieuze cirkel

Wat opviel in Auschwitz 2, of Auschwitz-Birkenau, was hoe gigantisch groot het kamp wel niet is: drie kilometer lang wandelden we langs barakken, gaskamers, crematoria of ruïnes ervan. Maar ook daar zag je dat absurde contrast tussen de restanten van het afschuwelijke verleden en de schoonheid van de natuur die gewoon heeft doorgeleefd. Naast de gebouwen bloeien er bloemen en de vogeltjes floten erop los op deze warme zomerdag. Of hoe het goede dan toch altijd het laatste woord heeft. We hoorden verhalen over priesters die erin slaagden de eucharistie te vieren in het concentratiekamp en Jezus dus echt lieten neerdalen in de hel en over mensen die jaren later de nazi’s die hen hadden gefolterd en hun familieleden hadden vermoord toch vergiffenis konden schenken. We maakten daarop in onze deelgroep de reflectie dat die vergeving echt een grote schat is die ons geloof ons aanreikt. Het is pas wanneer er vergeving wordt geschonken dat de vicieuze cirkel van kwaad, haat en wraak kan worden verbroken.

The Prince of Egypt

Op zaterdag kwamen we opnieuw in de levendige en feestelijke sfeer van de WJD terecht en kregen we een voorsmaakje van hoe het er straks in Krakau aan toe zal gaan. Met alle vierduizend jongeren, nog steeds zwaaiend met hun vlaggen, wandelden we zingend door de straten van Częstochowa naar het heiligdomJasna Góra. We werden langs alle kanten nieuwsgierig aangestaard, mensen zwaaiden langs de weg en filmden de massa blije gezichten die voorbij kwam. Ik had een beetje het beeld van de uittocht van de Israëlieten in de film The Prince of Egypt, wanneer ze, bevrijd door hun God, op weg zijn naar het beloofde land.

Zwarte Madonna

In Jasna Góra  hadden we de heilige Mis in de openlucht en konden we samen genieten van het warme weer met een ijsje en een drankje. Het was heel fijn om ook wat tijd te hebben om ontspannen met vrienden de slappe lach te hebben en nieuwe mensen te leren kennen. Omdat in Jasna Góraook andere groepen langskomen dan de gemeenschap Emmanuel waren er ook vele jongeren uit de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Mexico en zelfs Oezbekistan! Al blijft de grootste groep voorlopig de Franse. We hebben er dan ook een spelletje van gemaakt om zo veel mogelijk verschillende vlaggen aan onze lange vlaggenstok te hangen. Om deze vreugdevolle dag af te sluiten ben ik nog even dichtbij de Zwarte Madonna gaan zitten en heb ik iedereen aan haar toevertrouwd die me gevraagd had voor hen te bidden.

Lees hier, en hier de eerdere bijdragen van Laetitia. 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.