<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Computerspel: stap in de schoenen van een vluchteling

Luuk van den Einden 3 november 2021
image
In het computerspel 'Walk in my shoes' moeten spelers de moeilijke keuzes maken die vluchtelingen op hun reis tegenkomen. Beeld: Caritas International

Je bent jong en moet vluchten voor oorlog of onderdrukking. Hoe is dat? Om jongeren te laten ervaren hoe het is om vluchteling te zijn, ontwikkelde Caritas International het computerspel Walk in my shoes.

Twijfel verscheurt Senait. Het dertienjarige meisje is haar thuisland Eritrea ontvlucht omdat haar vader vanwege kritiek op de regering in de gevangenis zit. Een helse tocht door de Sahara, die haar vriendin Mehret niet overleefde, bracht haar tot de kust van Libië. Mensensmokkelaars hebben haar gegijzeld gehouden tot haar familie de losgeldprijs van drieduizend euro betaald heeft. Ze is verkracht en uitgebuit. Ze is bang en moederziel alleen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Nu bevindt Senait zich in een Libische kuststad en weet ze niet wat ze moet doen. Ze wil de oversteek naar het veilige Europa maken, naar haar oom in Engeland. Maar hoe geraakt ze daar? Kiest ze voor een plek in een propvol rubberbootje? Zal ze voor smokkelaars werken in ruil voor een plaats op een veilige houten boot? Of keert ze toch maar terug naar huis, met alle risico’s van dien?

Serious game

Deze en vele andere lastige keuzes moeten de spelers van Walk in my shoes zien te maken. Caritas International en de Belgische mensenrechtenorganisatie Justice&Paix ontwikkelden deze ‘serious game’ om jongeren de mogelijkheid te geven in de schoenen van een vluchteling te stappen en te ontdekken hoe het is om als jongere te moeten vluchten.

Naast de reis van Senait kunnen spelers ook kiezen voor de tocht van de twaalfjarige Sifa uit de Democratische Republiek Congo en de route van de zeventienjarige Syriër Hassan. De keuzes die de speler maakt zijn bepalend voor het verloop van de reis in dit interactieve computerspel.

De fictieve verhalen in het spel zijn gebaseerd op de ervaringen van echte vluchtelingen. Doorheen het spel kunnen spelers hun keuzes bepalen aan de hand van filmpjes en audio’s waarin gevluchte jongeren over hun achtergrond vertellen.

Empathie ontwikkelen

Caritas International ontwikkelde Walk in my shoes om jongeren bewust te maken van de complexiteit van migratie. “Je zal beseffen dat migreren naar een ander land vaak geen echte keuze is, maar een gedwongen keuze om jezelf te redden, om in vrijheid en in veiligheid te kunnen leven”, schrijft de organisatie op zijn website. “Het maakt je ervan bewust dat de plaats waar je geboren bent bepalend is voor de omstandigheden waarin je zal leven en de keuzes die je zal moeten maken.”

Ook hoopt de organisatie hiermee meer begrip binnen de maatschappij op te wekken voor vluchtelingen: “Empathie ontwikkelen is de sleutel om elkaar beter te begrijpen en de polarisatie van onze samenlevingen tegen te gaan.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Walk in my shoes is in principe ontwikkeld voor Belgische middelbare scholen, maar kan door iedereen gratis gespeeld worden. Het is in het Nederlands en in het Frans beschikbaar. Omdat de verhalen erg realistisch zijn en de beelden soms heftig kunnen overkomen, raadt Caritas International jongeren onder de vijftien en jongeren met een traumatische (migratie)achtergrond af om het spel te spelen.

Walk in my shoes is te vinden via deze website.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.