fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

De bedevaart-plus: méér dan een Romereis

Redactie KN Jong 28 januari 2020
image
Afbeelding: rkkerk.nl

Dit voorjaar nemen Mgr. Mutsaerts en Mgr. Woorts honderd jongeren mee op bedevaart. In Rome staat de deelnemers een bijzonder programma te wachten: van een viering in de Sint-Pieter tot gesprekken met bijzondere inwoners van de stad.

“De reis komt voort uit de wens van de bisschoppen om met een groep jongeren op pad te gaan naar Rome”, legt organisatielid Freek van Genugten van het bisdom Den Bosch uit. “Het wordt geen klassieke bedevaart, maar een bedevaart-plus: honderd jongeren gaan in kleine groepjes met intensieve begeleiding.”

Bedevaart-plus

De ‘plus’ van de bedevaart-plus zit ‘m in de begeleiding en het bijzondere programma van de reis. “De deelnemers worden begeleid door priesters en diakens die Rome allemaal heel goed kennen omdat ze er gewoond of gestudeerd hebben”, zegt Van Genugten. “Ze bezoeken de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Rome: het graf van Petrus, het graf van Paulus.”

“Daarnaast zijn er ook ontmoetingen met Nederlanders die in Rome wonen en werken. Bijvoorbeeld pater Tiemen Brouwer, een pater dominicaan, een biechtvader in de Maria Maggiore, de oudste Mariakerk van het Westen, en de bekende mediapriester Antoine Bodar.”

Dichter bij jezelf

“Op bedevaart gaan is een verdieping van je geloof, maar tegelijkertijd is het ook dichter bij jezelf komen”, vervolgt Van Genugten. “Een bedevaart is een weg gaan: een weg dieper in je geloof, maar ook een weg die dichter tot jezelf leidt. Jonge, gemotiveerde en geïnteresseerde mensen zijn uitgenodigd om mee te gaan op deze reis. Ook als je nieuwsgierig bent naar het geloof in zijn volle breedte, of wat het jezelf kan bieden.”

“Het is een reis waarop mensen zich kunnen verwonderen aan wat ze zien – Rome is een prachtige stad. Maar waarop ze zich ook kunnen verwonderen aan de hele geloofsschat die ons geloof inhoudt. En natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid.”

In gesprek

Behalve priesters en diakens gaan ook de Nederlandse bisschoppen Mutsaerts (referent voor jongeren) en Woorts (referent voor bedevaarten) mee. Zij zullen voorgaan in vieringen, waaronder een viering in de Sint-Pietersbasiliek. Ook is er ruimte om met de bisschoppen in gesprek te gaan.

“Iedereen verblijft in Rome bij de paters theatijnen, waar ook ’s avonds gezamenlijk gegeten zal worden”, legt Van Genugten uit. “Er is zo veel ruimte voor gesprekken; over wat je hebt gezien, maar ook over wat je meedraagt of wat je van een bisschop wilt weten.”

“Je bent met elkaar een week op pad. Als je met elkaar bent, komt er ruimte voor vragen en het zoeken naar antwoorden. Dan is het mooi als je met je groepje onder begeleiding staat van een priester of diaken, dan is er ook ruimte voor dit soort gesprekken.”

De bedevaart is van 26 april tot en met 2 mei voor deelnemers tussen de 18 en 28 jaar. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.