fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

“Ik hoop dat mensen door mijn muziek God mogen ontmoeten”

Luuk van den Einden 7 juli 2019
image
Foto: Reinier de Graaf

Reinier de Graaf (31) componeert liturgische muziek. Niet alleen uit interesse, maar ook omdat hij anderen hoopt te raken met zijn muziek: “Ik hoop dat iemand via mijn muziek God ervaart.”

De Graaf komt uit een muzikaal gezin, heeft Muziekeducatie gestudeerd aan het conservatorium en is twee jaar kerkorganist geweest. De liefde voor muziek is dus niet aan komen waaien. Hij kwam op het idee om liturgische muziek te gaan schrijven via zijn broer: “Mijn broer maakt moderne kerkmuziek”, vertelt hij. “Ik wilde ook componeren. Ik ben meer klassiek georiënteerd dan mijn broer, dus ik koos voor liturgische muziek.” Sinds acht jaar woont hij in Polen; daar neemt hij met een koor en een strijkkwintet zijn composities op.

Inspiratie bij het bidden

De Graaf krijgt zijn inspiratie meestal tijdens het bidden. “Ik ben geen componist die zegt: ik wil iets componeren en dan componeer ik”, zegt hij. “Ik heb echt iets nodig, dat ik ineens een bepaalde melodie in mijn hoofd heb bijvoorbeeld. Meestal krijg ik tijdens gebed ineens een melodie in mijn hoofd en daar maak ik muziek van.”

“Ik heb bijvoorbeeld een keer een Magnificat gecomponeerd. Van tevoren was ik bij een catechese voor jongeren in de stad Poznan in Polen. De pater had het over de ontmoeting tussen Maria en Elisabet. De pater vroeg zich af hoe de lofzang van Maria klonk, of ze dat zong. Ik vroeg me dat later, tijdens het bidden, ook af. Tijdens het bidden van de rozenkrans hoorde ik in een keer in mijn hoofd de melodie die ik daarvoor gebruikt heb. Er zijn vaak van die specifieke momenten die mij ineens inspireren.”

“Ik zie dat muziek een taal is voor mij met God”

Je ziel verheffen

Muziek is volgens De Graaf een waardevol middel in de relatie tussen God en mens. “Ik heb altijd voor mezelf gezegd dat muziek niet het belangrijkst is in mijn leven”, zegt hij. “Dat wil ik ook vasthouden, want tijdens mijn studie op het conservatorium zag ik vrienden zich helemaal aan de muziek geven, wat mij niet beviel. Ik hou heel erg van muziek, maar muziek is niet mijn doel. Mijn doel is altijd God.”

“Maar omdat ik elke dag bezig ben met muziek, is het ook heel belangrijk voor me; dat kan ik niet zomaar van me afzetten. Ik zie dat muziek een taal is voor mij met God. Op een gegeven moment is er iets wat je niet meer uit kunt drukken met woorden, en muziek helpt er dan bij om je ziel te verheffen. Het is ook niet nodig voor God, maar voor ons, zodat wij Hem beter kunnen begrijpen – als dat al überhaupt mogelijk is.”

“Er zijn bijvoorbeeld ook hele mooie liederen in Polen die in de liturgie worden gezongen met bijbelteksten”, vervolgt De Graaf. “Als dat liederen zijn die ook in het Pools zijn gecomponeerd en niet vertaald zijn uit een ander land, dan voel je ook dat die woorden bij de melodie passen. Die bijbelteksten krijgen zo ook veel meer diepgang. Door muziek kunnen wij dichter bij God komen en laat Hij zich aan ons zien.”

God ontmoeten

Met zijn muziek kunnen evangeliseren is iets wat De Graaf graag zou willen. Hij benadrukt wel dat het God is, niet hijzelf die evangeliseert door middel van zijn muziek. “Ik wil mensen laten voelen wat ik ervaar bij mooie muziek. Iemand heeft mij een keer geschreven dat hij mijn Magnificat had aangezet en op die muziek was gaan bidden. Dat vind ik heel mooi, dat zoiets mag gebeuren. Maar: het komt in gebed, deze melodieën, dus het is niet iets wat ik heb gedaan. God evangeliseert, en als Hij wil mag Hij ook door mij heen werken.”

“Wat ik hoop is dat iemand via mijn muziek God ervaart en zo terugkomt bij God”, zegt hij. “Ik hoop dat het ook mensen raakt die niet bewust bij God zijn, dat mensen God door mijn muziek mogen ontmoeten.”

Hieronder is een van De Graafs muziekstukken te beluisteren. Op zijn YouTubekanaal is meer van zijn muziek te vinden.