Genieten van het studentenleven en tegelijkertijd met je geloof bezig zijn: daar draait het om bij studentenvereniging KSN. “Het is een vervolgstap om geloof in je studieleven op te pakken.”
Bij een studentenvereniging denken veel mensen aan corpsballen in jasje-dasje die al zuipend, brallend en ontgroenend hun studentenstad onveilig maken. Maar zo zijn lang niet alle verenigingen: dat bewijzen de Katholieke Studenten Nijmegen, een studentenvereniging waar studeren en geloven hand in hand gaan.
“Onze vereniging zoekt de balans tussen geloofszaken aan de ene kant en vriendschappen en de universiteit aan de andere kant”, vertelt Ab-Actis (secretaris) Bas van Nieuwland.
Zo is een van de kenmerkende activiteiten van KSN de kring, een tweewekelijkse samenkomst waarbij een gelovig onderwerp centraal staat. In deelgroepjes praten leden over het onderwerp, maar ook over hoe het met hen gaat. “Zo kan je mooie vriendschappen opbouwen”, zegt Sophie Beekhuizen. Zij is Assessor, een bestuurslid met verschillende taken.
“Een gelovige studentenvereniging doet verschillende dingen voor je geloof”, vult Van Nieuwland aan. “De kring is daar een aspect van: door met elkaar te bespreken wat je doormaakt, kun je samen groeien en leren van anderen.” Naast de kring vieren KSN-leden samen de Mis, eten ze geregeld samen en zijn er ook activiteiten en lezingen.
De geschiedenis van KSN begint in 2000, toen enkele Nijmeegse jongeren na hun deelname aan de Wereldjongerendagen in Rome een gebedsgroep begonnen. Die gebedsgroep heette LIFT Nijmegen vanwege haar patrones, de heilige Theresia van Lisieux, die zei dat de armen van Jezus als een lift voor het spirituele leven zijn. In 2010 werd LIFT Nijmegen officieel een studentenvereniging en in 2014 veranderde de naam in Katholieke Studenten Nijmegen.
“Veel mensen hebben hun communie en vormsel gedaan en misschien bij een tienerclub gezeten, maar daarna houdt het op. Een studentenvereniging als KSN is een vervolgstap om geloof in je studieleven op te pakken.”Tweet dit!
- Bas van Nieuwland
Voor veel gelovige studenten kan het lastig zijn om het studentenleven met hun geloof te combineren. Beekhuizen heeft daar zelf ook ervaring mee: “Toen ik begon met studeren was mijn beeld van de Kerk dat die behoorlijk op de regeltjes zat en streng was. Uitgaan werd voor mijn gevoel door de Kerk gezien als iets wat je beter niet kunt doen. Ik woonde toen in een studentenhuis waar ik de enige gelovige was, daar werd flink het studentenleven geleefd.”
“Ik vond het lastig om daarin een balans te vinden: aan de enige kant was ik katholiek, maar aan de andere kant had ik vrienden die niets met het geloof hadden en vol in het studentenleven stonden”, vervolgt ze. “KSN heeft daarin geholpen omdat je mensen ontmoet die ook daarin hun weg proberen te vinden. Hier kan je zien: je kunt best katholiek zijn en ook een biertje met elkaar drinken.”
Volgens Van Nieuwland is vooral de geloofsverdieping met mensen die in dezelfde levensfase zitten de grote waarde van KSN. “Veel mensen hebben hun communie en vormsel gedaan en misschien bij een tienerclub gezeten, maar daarna houdt het op. Een studentenvereniging als KSN is een vervolgstap om geloof in je studieleven op te pakken. Voor mij hielp dat: het was de eerste keer sinds mijn vormsel dat ik weer regelmatig met jonge gelovigen in contact kwam.”
Naast geloven is ook vriendschap een belangrijk aspect van de studentenvereniging. Vriendschappen worden onderhouden op de wekelijkse borrel en bij activiteiten, maar er is ook een groepsapp waarin leden elkaar uitnodigen om te lunchen of iets leuks te doen. “Je hebt er echt een vriendengroep bij”, vertelt Beekhuizen.
Volgens Beekhuizen hebben studenten de rest van hun leven profijt van hun KSN-lidmaatschap. “Je studententijd is een periode waarin je een basis legt voor de rest van je leven”, zegt ze. “Daarin helpt KSN, omdat je weet dat je niet de enige bent die katholiek wil zijn.”
KSN-leden wonen niet alleen in Nijmegen, maar ook in Den Bosch en zelfs Utrecht. Beekhuizen nodigt geïnteresseerden daarom uit om een kijkje te nemen op de website.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.