<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Katholieken gaan voor Olympisch goud

Redactie KN Jong 4 augustus 2021
image
De Filipijnse gewichthefster Hidilyn Diaz tijdens haar huldiging. Foto: CNS photo - Edward Garrido/Reuters

Olympische atleten vertrouwen op hun eigen kracht, op hun team – maar ook vaak op God. Verschillende katholieke sporters dichten hun successen en gekregen kansen toe aan hun geloof.

“Wat God ook voor mij in petto heeft – Hij zal het laten gebeuren”, zegt de Amerikaanse turnster Grace McCallum. De achttienjarige heeft verschillende moeilijkheden moeten overwinnen op weg naar de Olympische Spelen in Tokio, maar vertrouwde daarbij altijd op God.

Zo was het uitstellen van de Spelen, die eigenlijk vorige zomer al zouden plaatsvinden maar vanwege de coronapandemie een jaar opgeschoven werden, een grote teleurstelling voor haar; naar eigen zeggen overwon ze die tegenslag door te vertrouwen op Gods timing.

image
Turnster Grace McCallum: "Wat God ook voor me in petto heeft, Hij laat het gebeuren." Foto: CNS photo - Dianne Towalski, The Central Minnesota Catholic

In aanloop naar de Spelen brak ze haar linkerhand. Ze kreeg via een operatie een plaatje en zeven schroeven in haar hand geplaatst om te helpen herstellen. “Ik dacht eerst dat daarmee een einde aan mijn Olympische droom was gekomen”, vertelt ze. “Maar toen bedacht ik: nee, alles gebeurt met een reden. Ik moet op God vertrouwen en ervan uitgaan dat Hij het beste met me voor heeft.”

En met succes, want McCallum genas niet alleen op tijd voor de Spelen, maar wist ook een zilveren plak te behalen bij het teamevenement.

Onbevlekte Ontvangenis

Ze behaalde deze zomer de allereerste Olympische gouden medaille voor de Filipijnen, verbrak meteen een record en deed dat met een medaille van de Onbevlekte Ontvangenis rond haar nek: de dertigjarige gewichthefster Hidilyn Diaz maakt geen geheim van haar geloof, want tijdens haar huldiging bedankte ze de Heer luidkeels.

Na afloop legde ze tijdens een persconferentie uit wat de medaille van de Onbevlekte Ontvangenis betekent. “Het is een teken van mijn geloof in moeder Maria en Jezus Christus”, aldus Diaz. Ook bedankte ze haar vrienden en familie, die thuis voor haar een noveen gebeden hadden. Vanwege de coronamaatregelen moeten de Olympische sporters het zonder supporters op de tribunes stellen.

Vormende kracht

Voor de Amerikaanse rugbyspeler Joe Schroeder is zijn debuut op de Olympische Spelen extra bijzonder: hij voelt namelijk dat zijn broer Will, die vorig jaar op 22-jarige leeftijd overleed, hem vanuit de hemel ziet. “Mijn broertje was mijn grootste fan”, zegt hij.

image
Joe Schroeder (aan de bal) tijdens een oefenwedstrijd tegen Argentinië. Foto: CNS photo - Travis Prior, The Criterion

Schroeder voelt zich niet alleen gedragen door de herinnering aan zijn broertje, maar ook door God. “God helpt me overal doorheen. Ik bid elke dag en Hij geeft me kracht en moed in moeilijke tijden”, vertelt Schroeder. “Zonder Hem was dit allemaal niet gelukt.”

Zijn katholieke geloof noemt Schroeder een positieve, vormende kracht in zijn leven. “Het heeft mijn familie veel geholpen, zeker bij het verlies van Will.”

Bron: Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.