<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Keuzestress, klimaat en jaloezie: nieuwe Jongerenbijbel speelt in op de tieners van nu

Emma Koevoets 11 januari 2024
image
De nieuwe Jongerenbijbel speelt in op thema's die jongeren bezighouden, zoals keuzestress en duurzaamheid. Foto: Alexis Brown - Unsplash

Rotterdam Ahoy zal op 1 juni het toneel zijn van de presentatie van de nieuwe Jongerenbijbel van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). Het voornaamste doel? Een nieuwe generatie jongeren inspireren om de Bijbel te verkennen en te groeien in kennis en geloof.

Waarom heeft het NBG besloten een nieuwe Jongerenbijbel te creëren? Persvoorlichter Peter Siebe legt uit: “De vraag uit verschillende hoeken en de constatering dat de vorige versie, waarvan meer dan 120.000 exemplaren zijn verkocht, niet meer voldeed aan de behoeften van de huidige generatie jongeren, versterkten de noodzaak.”

Met de verschijning van de vernieuwde versie van de Nieuwe Bijbelvertaling – de NBV21 – in 2021, groeide de behoefte aan een bijgewerkte Jongerenbijbel. “In de afgelopen bijna twintig jaar zijn er ingrijpende gebeurtenissen geweest, zoals een economische crisis en de coronapandemie. En er is een groter bewustzijn rondom klimaatverandering”, voegt Siebe toe. “Daar spelen we op in met deze nieuwe editie.”

De inhoud van de Jongerenbijbel is ontwikkeld door het NBG, waarbij theologen, jongerenexperts en jongerenwerkers uit Nederland en Vlaanderen betrokken waren. Partners zoals EO BEAM, HGJB, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, Move Community en WAY werkten samen aan deze vernieuwde uitgave.

Bijzondere kenmerken

Een opvallend kenmerk van de nieuwe Jongerenbijbel is de toevoeging van speciale ‘routes’. De basisroute leidt de lezers langs vijftig kernteksten en cruciale passages, waardoor een samenhangend beeld ontstaat van Genesis tot Openbaring. Daarnaast zijn er ook verschillende themaroutes door de Bijbel en voorziet de uitgave jonge lezers van extra informatie en uitleg over thema’s als keuzestress, discriminatie, duurzaamheid, lichaam en sport, altijd in relatie tot de Bijbel.

“Bovendien bevat de nieuwe Jongerenbijbel portretten met een diepere inzage over 23 Bijbelse personen, waaronder Esther en David”, licht Peter Siebe toe. Het verhaal van het conflict tussen Hagar en Sara in Genesis 16 wordt bijvoorbeeld belicht en sluit aan bij thema’s zoals intimidatie en jaloezie, waardoor de situatie herkenbaar is voor jongeren.

Focusgroepen

“In het beginstadium werden focusgroepen georganiseerd om met jongeren te bepalen welke thema’s prioriteit kregen, waarbij ook voorbeeldteksten werden besproken”, vertelt NBG-manager Ontwikkeling en Uitgeven Stefan van Dijk.

“Gebaseerd op hun feedback werden niet alleen de thema’s vastgesteld, maar ook de formats voor diverse soorten content. In een latere fase gaven jongeren via online enquêtes input over de vormgeving van het binnenwerk.”

“We wilden een kwalitatieve uitgave creëren die gedurende minstens tien jaar intensief gebruikt kan worden.”
- Stefan van Dijk

Kenmerkend aan de nieuwe uitgave is de mogelijkheid om de cover van de Bijbel te verwisselen, zodat jongeren deze kunnen aanpassen aan hun eigen voorkeur. Alle betrokken organisaties werkten samen aan verschillende verwisselbare covers. “Momenteel zijn de partnerorganisaties nog actief in gesprek met jongeren om te bepalen hoe hun eigen verwisselbare cover eruit moet zien, zodat deze tijdig ontwikkeld kan worden voor de lancering.”

Prijs

De NBV21-Jongerenbijbel zal verkrijgbaar zijn voor € 59,95 in boekwinkels, via de NBG-webshop en in de voorverkoop bij tickets voor de EO-Jongerendag. Geen klein prijsje voor de gemiddelde jongere, die meestal beperkte financiële middelen heeft. “We wilden een kwalitatieve uitgave creëren die gedurende minstens tien jaar intensief gebruikt kan worden”, legt Van Dijk uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“Bovendien is de Jongerenbijbel een waardevol geschenk, dat vaak gegeven wordt aan jongeren. En tegelijkertijd onderzoeken we manieren om de inhoud ook via online kanalen beschikbaar te maken om de toegankelijkheid te vergroten.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.