<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Digitale bijbellezers waren in 2023 vooral op zoek naar liefde, licht en de Bergrede

Luuk van den Einden 21 december 2023
image
De digitale Bijbel werd in 2023 vaker en door meer mensen gebruikt dan vorig jaar, constateert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. Vooral het luisteren naar de Bijbel zit in de lift. Foto: Aminda Fotografie - NBG

Uit het jaaroverzicht van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap blijkt dat de Bijbel in 2023 veelvuldig digitaal is opengeslagen. Met name het aantal bijbelluisteraars is flink omhoog geschoten.

Digitaal de Bijbel lezen of luisteren is populairder dan ooit, noteert het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) aan het eind van 2023. De digitale Bijbel die het genootschap via een site en app aanbiedt, is in het afgelopen jaar vaker en door meer mensen gebruikt ten opzichte van vorig jaar.

‘Bron’

Dat past goed bij de missie van het NBG om de Bijbel voor iedereen toegankelijk te maken, vindt directeur Rieuwerd Buitenwerf. “We zijn we blij met het groeiende bereik van dit platform”, zegt hij. “Daarmee geven we mensen de kans om laagdrempelig de Bijbel te ontdekken als bron van hun leven.”

De digitale Bijbel is in totaal bijna 22 miljoen keer geopend. Het totaal aantal bezoekers is met zo’n 50.000 mensen gegroeid tot 1.635.000; dat komt voornamelijk door een verdubbeling van het aantal Vlaamse lezers. dat komt volgens het NBG doordat de website voor hen beter vindbaar is gemaakt. De bijbelapp van het NBG is door 10.000 nieuwe gebruikers gedownload en telt nu 193.300 gebruikers.

Bergrede populair

Ook het luisteren naar de voorgelezen Bijbel heeft een enorme groei doorgemaakt. Dat komt doordat de luisterbijbel sinds augustus ook via de website toegankelijk is. Het aantal luisteraars is met dertig procent toegenomen.

Het NBG heeft ook gekeken naar wat mensen het meest opzoeken en lezen in de digitale Bijbel. Mattheüs 6, het hoofdstuk van de Bergrede, blijkt het vaakst gelezen te zijn. Psalm 91 is ook populair.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De vier vaakst gebruikte zoekwoorden zijn liefde, licht, vrede en hoop, net als in 2022. Licht is wel twee plaatsen vooruit geschoven. “De zoekwoorden laten zien dat veel mensen zoeken naar wat de Bijbel over de wereld of hun eigen leven te zeggen heeft”, aldus Buitenwerf.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.