<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Op pelgrimstocht naar Israël: ‘Het pad van God kan ingewikkeld zijn’

Judith Sudilovsky - CNS 4 april 2022
image
De Franse studenten Theophile Robin en Gonzague Browaeys maakten begin dit jaar een uitgebreide pelgrimage naar het Heilig Land. Foto: CNS - Debbie Hill

Twee Franse studenten gingen onlangs op de motor en per vliegtuig op bedevaart naar Israël. Daar leerden ze wat vertrouwen op God écht inhoudt. “Het was God die ons zei om op pelgrimstocht te gaan.”

Toen Gonzague Browaeys en Theophile Robin eind vorig jaar hun studiereis aan het einde van hun universitaire studie planden, hadden ze er nog niet eens aan gedacht een pelgrimstocht te maken. God bleek echter andere plannen te hebben voor de twee jonge Fransen, beiden lid van de katholieke charismatische gemeenschap Emmanuel in hun geboortestad Angers.

Emmaüs

“Het was God die ons zei om op pelgrimstocht te gaan, want in het begin wilden we gewoon een grote reis maken, misschien naar de Verenigde Staten,” zegt de 23-jarige Browaeys. Tijdens een groepsgebed met hun Emmanuel-groep werd de Bijbel twee keer werd opengeslagen naar passages over Emmaüs, waar Jezus verscheen na Zijn dood. “Het was een teken van Gods wil.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De twee begonnen elke dag de rozenkrans te bidden en stelden zich ten dienste van anderen door te bidden voor de vele intenties die mensen hen stuurden. “Sommige van de intenties zijn erg moeilijk, van mensen die grote tegenslagen tegenkwamen in hun leven”, zegt Browaeys.

Op de motor door zes landen

Op de motor doorkruisten de twee zes verschillende landen op hun route naar Griekenland. Daar pakten ze het vliegtuig naar Israël, waar ze arriveerden op 14 januari, net toen Israël zijn grenzen heropende voor bezoekers. Dankzij hun drievoudige vaccinatie konden ze de grenzen eenvoudig passeren, aldus Robin.

In Bosnië-Herzegovina werkte het tweetal als vrijwilligers voor een jongerenvereniging en een daklozenopvang. In Israël deden ze vrijwilligerswerk bij een naschools programma in Jeruzalem, bezochten ze Bethlehem en liepen ze een driedaagse pelgrimstocht van Jeruzalem naar Emmaüs. De laatste twee weken brachten ze door als vrijwilliger in het klooster Deir Rafat van de kloosterzusters van Bethlehem, even buiten Jeruzalem.

image
"We hebben veel uitdagingen meegemaakt, en we hebben geleerd om elke dag op God te vertrouwen." Foto: CNS - Debbie Hill

“Als God je een idee geeft, heeft hij een pad voor je, maar dat pad kan ingewikkeld zijn. Vaak wil de duivel je breken”, zegt Robin. “God laat dat toe omdat het ons geloof beproeft. We hebben veel uitdagingen meegemaakt, en we hebben geleerd om elke dag op God te vertrouwen.”

Geloofsbeproevingen

Hun eerste geloofsbeproeving vond plaats vier dagen voor hun geplande vertrek op 14 november, toen de motor van Browaeys het begaf. Later, in Bosnië, op de laatste dag van hun drie weken vrijwilligerswerk, werd al het geld dat ze in Frankrijk hadden ingezameld voor donaties gestolen door een van de bewoners van het tehuis waar ze waren geweest.

Een andere pijnlijke beproeving was volgens Robin toen, na drie weken vrijwilligerswerk te hebben gedaan bij een naschools programma met moslimkinderen in Jeruzalem, een van hen naar hen spuugde toen hij het kruis zag op de rozenkrans die zij om hun nek dragen. “We herinnerden ons toen dat Jezus ons heeft geleerd de andere wang toe te keren”, zegt hij.

De twee leerden te vergeven en erop te vertrouwen dat God hen een weg zou wijzen. Bijna elke dag kregen ze onderdak bij families en in kloosters, zelfs op plaatsen waar geen Frans of Engels werd gesproken. Vaak baden ze met hun gastheren; ook baden ze voor mensen die ze onderweg tegenkwamen.

Open voor andere religies

De twee zijn opgegroeid in een overwegend katholieke omgeving, maar zeggen dat de pelgrimstocht hen ook openstelde voor andere religies en denominaties. “We leerden moslims echt als onze broeders te zien en leerden over evangelische christenen”, vertelt Browaeys.

“Vroeger, toen ik zei dat ik op God moest vertrouwen, was dat gewoon iets wat ik zei. Nu begrijp ik wat dat echt betekent.”
- Theophile Robin

“We hebben veel joden ontmoet in Israël en, vooral met de joden, waarmee de katholieke Kerk geen erg vriendschappelijk verleden heeft, weten we dat we meer broeders zijn dan met welke andere godsdienst dan ook. We hebben dezelfde wortels.”

Momenten van genade

Voor Browaeys hielp de pelgrimstocht hem te bepalen of God hem riep om priester te worden. Hij ontdekte daarbij dat dat niet het geval is, maar dat hij God op andere manieren kan dienen.

Het bijwonen van een mis in een kapel in de kerk van het Heilig Graf en eenzame gebedstijd in de Geboortekerk in Bethlehem waren belangrijke momenten van genade, zegt Browaeys. “Op een ander moment zou dat niet mogelijk zijn geweest, omdat beide kerken dan vol zouden zijn geweest met bezoekers.”

Terugreis

Na een week met de auto andere heilige plaatsen in Israël te hebben bezocht, maakten de twee hun terugreis, waarbij ze de motorfietsen oppikten die ze in Griekenland hadden achtergelaten. Ze maakten een tussenstop in Rome om in het Vaticaan een audiëntie met paus Franciscus bij te wonen. Op 12 maart kwamen ze weer in Frankrijk aan.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Hoewel hun pelgrimstocht al achter hen ligt, is hun spirituele reis nog maar net begonnen, zegt Robin. “Voorheen wist ik niet hoe ik God echt in mijn leven moest toelaten,” zegt hij. “Vroeger, toen ik zei dat ik op God moest vertrouwen, was dat gewoon iets wat ik zei. Door deze pelgrimstocht ben ik gaan begrijpen wat dat echt betekent.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.