<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Paus tegen jongeren: ‘De Heer wacht altijd op je’

Cindy Wooden - CNS 8 april 2021
image
In het voorwoord van een nieuw boek over de heilige Franciscus schrijft de paus dat jongeren God altijd kunnen vinden als ze hem echt zoeken. Foto: CNS photo - Vatican Media

God laat zich vinden door wie Hem zoekt, schrijft paus Franciscus in het voorwoord van een nieuw boek over de heilige Franciscus van Assisi. Maar dan moet je het volgens de paus ook écht willen: ‘God laat zich alleen vinden door wie Hem met heel zijn hart zoekt.’

Het geloof is een geschenk dat niemand opgelegd wordt, maar met een open hart ontvangen moet worden, schrijft paus Franciscus aan jongeren in het voorwoord van een nieuw boek over de heilige Franciscus van Assisi. “Als je erover nadenkt, is geloof heel mooi en heeft het respect voor onze vrijheid”, schrijft de paus; het geloof “is een geschenk waarnaar je moet verlangen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Misschien heb je de Heer gezocht, maar hem niet gevonden. Ik stel je de vraag: hoe sterk was je verlangen?” schrijft de paus. “Zoek hem met alle passie van je hart, bid, vraag, roep en Hij zal zich laten vinden.”

Franciscus, dwaas van God

Het voorwoord van de paus, in de vorm van een brief aan “mijn jonge, zoekende vriend”, hoort bij een nieuw boek van kardinaal Raniero Cantalamessa over Franciscus van Assisi door de ogen van de dertiende-eeuwse dichter Broeder Pacificus, een van de eerste volgelingen van de heilige. Franciscus, dwaas van God verschijnt op 9 april, maar het voorwoord verscheen gisteren al in de Italiaanse krant Avvenire.

Toen Broeder Pacificus, toen nog onder de naam Guglielmo da Lisciano, de heilige Franciscus ontmoette, “zag hij de luister van zijn heiligheid en zag hij door hem de schoonheid van Gods gezicht”, schrijft paus Franciscus. “Dankzij deze heilige man vond hij wat hij altijd had gezocht.”

Vragen, zoeken en kloppen

In zijn Bergrede zegt Jezus tegen de menigte: “Vraag, en je zult ontvangen; zoek, en je zult vinden; klop, en er zal worden opengedaan. Want iedereen die vraagt, ontvangt; en degene die zoekt, vindt; en voor degene die klopt, zal de deur geopend worden.”

“Dat zijn sterke woorden”, schrijft de paus. “Maar moeten we die serieus nemen? Als ik iets aan de Heer vraag, luistert Hij dan echt? Als ik zoek, zal ik Hem dan vinden? Als ik klop, doet Hij dan voor me open?” Begrijpelijke en belangrijke vragen volgens de paus, zeker voor wie om zich heen kijkt en ziet hoe veel mensen “op de hemelpoort kloppen en aan de andere kant enkel stilte horen.”

“God laat zich zeker vinden, maar alleen door diegenen die hem met heel hun hart zoeken.”
- Paus Franciscus

Een vers uit Jeremia kan de sleutel zijn, vervolgt de paus. Daarin staat: “Als je Mij zoekt, met heel je hart zoekt, zal je Mij vinden.”

“God laat zich zeker vinden, maar alleen door diegenen die hem met heel hun hart zoeken”, schrijft de paus. “Open de evangeliën, lees over Jezus’ ontmoetingen met de mensen die naar Hem toekwamen en je zult zien dat hij de wensen van de weduwe en de berouwvolle zondaar vervulde. Als de Heer voor jou zo vitaal is als aarde voor een zaadje of zon voor een bloem, zal je Hem vinden.”

God blijft wachten

Volgens de paus blijft God altijd wachten op mensen die hun hart voor Hem openen. “Misschien laat Hij vandaag Zijn stem meer horen dan gisteren. Als je het volume van andere geluiden terugdraait en dat van je diepste verlangens opschroeft, zal je Hem luid en duidelijk horen, in en rondom jezelf.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

God blijft ook de mensen roepen die hun leven aan Hem gewijd hebben, aldus paus Franciscus. “Als je de moed hebt om zekerheden achter te laten en jezelf voor Hem open te stellen, opent Hij een nieuwe wereld voor je en word jij op jouw beurt een licht voor anderen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.