fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Predikers on-air: het Woord promoten

Luuk van den Einden 29 juni 2020
image
Met Predikers on-air willen de dominicanen in Rotterdam het Woord verspreiden. (Foto: Pixabay)

Prediken kan op allerlei manieren: daarom zenden de broeders dominicanen in Rotterdam sinds enkele maanden de podcast Predikers on-air uit. “Je kunt Christus niet alleen ontmoeten in het sacrament van brood en wijn, maar ook in het Woord.”

De officiële naam van de dominicanen is Orde der Predikers; de predikbroeders hebben prediken dan ook hoog in het vaandel staan. Dat doen ze in de liturgie, door catechese en via kunst, maar ook via nieuwe media. “Het zoeken naar nieuwe manieren voor prediking is voor dominicanen heel belangrijk”, zegt dominicanenbroeder Michael-Dominique Magielse o.p. “Het was bijvoorbeeld een dominicaan die in de jaren ’20 van de vorige eeuw de KRO oprichtte.”

Core business

De dominicanen in Rotterdam hadden al langer de wens om in de stad iets met nieuwe media te ondernemen. “Enerzijds willen we fysiek in de stad aanwezig zijn, maar we willen ook een bredere uitstraling naar de hele wereld hebben”, vertelt Magielse. “Het idee voor een podcast bestond al.”

Door de uitbraak van de coronacrisis konden de dominicanen de stap zetten. “We dachten: nu kan er niemand meer naar ons toe komen”, zegt Magielse. “Wij kunnen als kloosterlingen wel in de beslotenheid samen vieren, maar de deuren van het klooster zijn gesloten.”

In plaats van de Mis online te streamen besloten de dominicanen naar hun core business te kijken: prediken. Daarom besloten ze de podcast op te zetten. Predikers on-air is echter geen ‘coronaproductie’ volgens Magielse: “Als de coronacrisis voorbij is, willen we het ook behouden.”

Mensen van het Woord

De Rotterdamse dominicanen maken de podcast voor een brede doelgroep. Ze richten zich op mensen die normaal gesproken met hen meevieren in de kloosterkapel en een Engelstalige gemeenschap van buitenlandse studenten en expats, die onder de hoede van een van de broeders is.

“Het zoeken naar nieuwe manieren voor prediking is voor dominicanen heel belangrijk.”
- Michael-Dominique Magielse o.p.

“Verder maken we het voor een zo breed mogelijke groep die dit aantrekkelijk vindt”, zegt Magielse. “Je ziet ook dat er een hele grote focus ligt op het streamen van eucharistievieringen en dat er veel is gesproken over geestelijke communie. Dat is belangrijk, maar naar mijn gevoel is daar iets te veel het accent op komen te liggen.”

“Als je kijkt naar de liturgie die de Kerk aanbiedt, ook binnen de eucharistie, heb je de liturgie van het Woord, maar ook buiten de eucharistie heb je liturgische vormen die op de Schrift gericht zijn”, legt hij uit. “Als predikers zijn wij mensen van het Woord, daar leggen wij de focus op. We hopen dat mensen ontdekken dat je Christus niet alleen kan ontmoeten in het sacrament van brood en wijn, maar ook in het Woord.”

Wereld te winnen

Met Predikers on-air willen de dominicanen ook het Woord promoten; volgens Magielse kunnen katholieken zich daar nog meer in ontwikkelen. “Protestanten hebben een bredere kennis van de Bijbel en bidden er bijvoorbeeld ook mee”, vertelt hij.

“Maar ook in de katholieke Kerk kennen we zoiets. Lectio Divina is bijvoorbeeld een methode om te bidden aan de hand van bijbelteksten. We hopen dat mensen dat via de podcast wat meer gaan ontdekken; daar hebben we als katholieken namelijk nog een wereld te winnen.”

De eerste serie podcasts van Predikers on-air is afgerond; een nieuwe serie is in de maak en moet na de zomer verschijnen. Alle afleveringen van Predikers on-air zijn hier te beluisteren.