<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Student en synodedeelnemer: ‘Mijn deelname is een teken dat de Kerk echt wil luisteren’

Luuk van den Einden 5 oktober 2023
image
De 22-jarige Julia Osęka, die uit Polen komt en in de VS studeert, is de jongste deelnemer met stemrecht van de synode over synodaliteit. Foto: OSV News - St. Joseph's University

Naast kardinalen, bisschoppen en theologen praat ook de 22-jarige Julia Osęka mee op de synode over synodaliteit. De jongste deelnemer met stemrecht hoopt dat de Kerk opener wordt naar vrouwen en LHBT’ers: “Er zijn mensen die te vaak buiten de boot vallen.”

Julia Osęka komt uit Polen, maar studeert in de Amerikaanse stad Philadelphia natuurkunde en theologie. Eerder was ze al deelnemer bij de Noord-Amerikaanse continentale fase van de synode over synodaliteit. Nu is de 22-jarige in Rome voor de synode, als een van de zeventig niet-bisschoppen met stemrecht. Daarvoor is zij uitgenodigd door de paus.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Mijn deelname is echt een teken dat de Kerk bereid is om naar mensen te luisteren, en dat de Kerk wil dat iedereen bijdraagt aan de grote ontwikkelingen die nu plaatsvinden”, zegt ze tegen Catholic News Agency. “Ik wil groeien in gebed, zodat ik echt als afgevaardigde en niet alleen als ‘Julia’ de synode kan bijwonen.”

‘Mozaïek van mensen’

De synode over synodaliteit is het proces waarmee de Kerk, door middel van discussies en luistersessies, wil onderscheiden wat de Heilige Geest in deze tijd vraagt. Paus Franciscus besloot eerder dat er op deze synode voor het eerst ook niet-bisschoppen mee mogen stemmen. Zeventig mensen, waarvan de helft vrouw, zijn daarvoor uitgekozen.

Osęka wil de ervaringen van de jonge Kerk uitdragen op de synode. Het gaat daarbij om haar ervaringen in Polen en in de Verenigde Staten. “Die twee zijn met elkaar verbonden, als een soort mozaïek van alle mensen die ik ooit heb ontmoet.”

“Ik hoop dat we ons hart kunnen openstellen voor de verrassingen die de Heilige Geest in petto heeft, en dat we dapper genoeg zijn om die verrassingen te omarmen.”
- Julia Osęka

De heilige Theresia van Lisieux is een van de voorbeeldfiguren uit wie ze inspiratie put voor haar deelname. “Haar leven is heel herkenbaar voor mij”, zegt Osęka. “Ze was heel jong toen ze overleed [Theresia stierf in 1897 op 24-jarige leeftijd, red.] en leidde een heldhaftig leven. Ze is een belangrijke kerklerares en een geweldige vrouw.”

Feminist

Osęka, die zichzelf een feminist noemt, vindt dat vrouwen en LHBT’ers meer op de voorgrond mogen treden in de Kerk. Tijdens synodale ontmoetingen op haar universiteit werd ze geraakt door de “vreugde en de moeilijkheden” waarover andere deelnemers spraken.

“Toen besefte ik dat er mensen zijn die nog te vaak buiten de boot vallen in de Kerk”, legt ze uit. “Zij behoren tot de periferie, zoals paus Franciscus dat noemt. Mensen uit die groepen – en zeker jongeren – krijgen weinig aandacht en begeleiding, heb ik gehoord van mensen die hun ervaringen deelden.”

Verrassingen van de Geest

De synodedeelneemster hoopt dat vrouwen en LHBT’ers “meer ruimte krijgen om deel uit te maken van de Kerk”. Openheid voor de Heilige Geest is daarom het allerbelangrijkste wat er deze maand bereikt kan worden, denkt ze.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

“We moeten openstaan voor het mysterie en ons daar helemaal in onderdompelen”, zegt Osęka. “Ik hoop dat we allemaal ons hart kunnen openstellen voor de verrassingen die de Heilige Geest in petto heeft, en dat we ook dapper genoeg zijn om die verrassingen te omarmen.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.