fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Logo Wereldjongerendagen 2023 onthuld

Catholic News Agency 27 oktober 2020
image
Het logo dat de 24-jarige Beatriz Roque Antunes voor de aankomende WJD-editie ontwierp. (Afbeelding: Beatriz Roque Antunes)

Het logo van de Wereldjongerendagen in Lissabon is onthuld. Portugal bereidt zich voor als gastheer voor ’s werelds grootste bijeenkomst van katholieke jongeren in augustus 2023.

Het logo, dat de heilige maagd Maria voor een kruis afbeeldt, is door het Vaticaanse dicasterie voor Leken, Gezin en Leven gekozen via een wedstrijd met honderden deelnemers uit dertig landen. De winnares is de 24-jarige Beatriz Roque Antunes, werkzaam bij een communicatiebedrijf in Lissabon.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Maria reisde met spoed

“Dit betekent veel voor me. Het komt niet elke dag voor dat je je talenten voor het geloof en de Kerk kan gebruiken”, zei Antunes toen ze hoorde dat haar logo als winnaar uit de bus kwam.

Het logo met Maria is ontworpen om het thema van de Wereldjongerendagen te verbeelden. Het door paus Franciscus gekozen thema is ‘Maria reisde met spoed’, een verwijzing naar de beschrijving van Maria’s bezoek aan haar nicht Elizabeth na de Aankondiging van de Heer, uit het evangelie volgens Lucas.

Uitgesteld

Zo’n honderd kilometer van de Lissabon ligt de plaats Fátima, een van de beroemdste Mariabedevaartsoorden ter wereld. Volgens een onderzoek naar misbezoek onder Europese jongeren uit 2018 behoren Portugese jongeren tot de trouwste kerkgangers.

De paus kondigde tijdens de slotmis van de Wereldjongerendagen in Panama al aan dat de volgende editie in de hoofdstad van Portugal zou plaatsvinden. Die editie stond voor augustus 2022 gepland, maar het Vaticaan kondigde in april aan dat de Wereldjongerendagen een jaar uitgesteld zouden worden vanwege het coronavirus. Ook de Wereldgezinsdagen in Rome zijn om die reden een jaar uitgesteld.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Johannes Paulus II

Een Panamese delegatie zal op 22 november, Christus Koning, een kruis en icoon aan Portugese jongeren overdragen. Bisschop Américo Aguiar, voorzitter van het WJD-Lissabonfonds, heeft laten weten dat die datum door de pandemie zou kunnen veranderen.

De Wereldjongerendagen, die gewoonlijk om de drie jaar op een ander continent gehouden worden, zijn in 1985 in het leven geroepen door paus Johannes Paulus II. Het Lissabonse organisatiecomité onthulde het logo op 16 oktober, omdat dat ook de datum is waarop Johannes Paulus II tot paus verkozen werd.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.