fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Corona

Wereldjongerendagen en Wereldgezinsdagen vanwege corona uitgesteld

Cindy Wooden - Catholic News Service 21 april 2020
image
Paus Franciscus wordt enthousiast verwelkomd door jongeren op de slotdag van de WJD in Panama in 2019. De volgende editie van de WJD is nu een jaar uitgesteld. Foto: CNS Photo - Alessandro Bianchi, Reuters

De Wereldjongerendagen zouden in 2022 in Portugal plaatsvinden en de Wereldgezinsdagen in 2021 in Rome. Beide evenementen zijn nu een jaar verschoven.

Paus Franciscus ging akkoord met een aanbeveling van het Vaticaanse dicasterie voor Leken, Gezin en Leven om zowel de Wereldjongerendagen (WJD) als de Wereldgezinsdagen uit te stellen.

“Vanwege de huidige situatie en de gevolgen ervan voor de bewegingen en bijeenkomsten van jongeren en gezinnen”, zo staat in een verklaring van het Vaticaan, vinden de gezinsdagen nu in juni 2022 plaats en de WJD in augustus 2023.

‘Niemand weet wat er gaat gebeuren’

Rond deze tijd zouden contracten met hotels en vliegmaatschappijen worden getekend voor de organisatie van de Wereldgezinsdagen volgend jaar in Rome. “Maar niemand weet wat er gaat gebeuren”, zei kardinaal Kevin Farrell, hoofd van het dicasterie. “Het leek dus verstandig om de bijeenkomst een jaar te verschuiven.”

Omdat het dicasterie het niet wijs achtte om twee grote bijeenkomsten in dezelfde zomer plaats te laten vinden, was dat een van de overwegingen om ook de WJD van 2022 in Lissabon een jaar door te schuiven.

De andere reden voor de verplaatsing van de WJD naar de zomer van 2023, is volgens Farrell dat “we niet denken dat er snel weer uitgebreid zal worden gereisd”, ondanks plannen in verschillende landen om de coronamaatregelen langzaam te versoepelen.

Overdragen WJD-kruis mogelijk in november

Het dicasterie heeft alle international bijeenkomsten tot januari 2021 afgezegd. Wel wordt er gekeken of een aantal jongeren uit Panama, waar de WJD in 2019 plaatsvonden, het WJD-kruis op het feest van Christus Koning (22 november) officieel kan overhandigen aan een groepje jongeren uit Lissabon.

Het WJD-kruis zou eigenlijk op Palmzondag, 5 april, zijn overgedragen aan de Portugese jongeren. Vanwege de coronamaatregelen werd die bijeenkomst afgezegd.

Mocht het niet lukken om jongeren uit Panama en Portugal in november in Rome te laten samenkomen, dan zullen Panamese en Portugese jongeren die al in Rome wonen de honneurs waarnemen.