fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Nederlandse pelgrims arriveren bij Lissabonse ‘thuisbasis’

Luuk van den Einden 31 juli 2023
image
Celine (26) is een van de jongeren die met de groep van het bisdom Den Bosch naar de WJD is gereisd. Ze heeft er een "heel tof" voorprogramma op zitten. Foto: KN - Luuk van den Einden

Een groot deel van de Nederlandse WJD-pelgrims komt vandaag aan in Lissabon. Ondanks het uitgebreide voorprogramma dat zij er al op hebben zitten, kijken ze met veel energie uit naar het hoofdprogramma van de Wereldjongerendagen: “Ik verwacht vooral heel veel gezelligheid.”

Rond vijf uur overheersen de gele shirtjes van de vrijwilligers nog het plein voor de São João de Britokerk, een parochiekerk in het noorden van de stad. Even later is dat wel anders, wanneer een touringcar het terrein op komt gereden met een buslading pelgrims.

Dosis enthousiasme

Het is de groep van de diocesane reis van het bisdom Den Bosch, die vanuit het Spaanse Toledo arriveert. De jongeren, die vorige week vanuit Nederland vertrokken zijn, hebben een voorprogramma gevolgd dat hen onder meer in Taizé en Barcelona bracht.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ondanks de lange rit – de groep heeft er sinds Toledo zo’n zeshonderd kilometer op zitten – brengen de pelgrims een forse dosis enthousiasme mee. Zodra ze arriveren wordt er gepraat, gelachen en worden er luidkeels begroetingen uitgewisseld met anderen die al aanwezig zijn.

Thuisbasis

De groep van Den Bosch is een van de eerste groepen die arriveren; later op de avond volgen nog de andere reizen. Alle jongeren verblijven op een steenworp afstand van de kerk, die gewijd is aan een van de dertien patroonheiligen van deze WJD-editie. De São João de Britokerk zal de ‘thuisbasis’ van de Nederlandse delegatie vormen tijdens de WJD; hier vinden onder meer de catecheseochtenden plaats.

Luister de audioreportage voor een korte update van projectleider Jochem Oor over de voorbereidingen van het Nederlandse WJD-programma – die door autopech in Lourdes even op losse schroeven dreigden te komen. Pelgrim Celine (26) vertelt over haar ervaringen en verwachtingen tot dusver.