fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Paus moedigt jongeren aan om tegen de stroom in te zwemmen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 23 november 2021
image
Twee jongeren uit het bisdom Rome flankeren de paus bij diens zondagse angelustoespraak. Foto: CNS Photo - Vatican Media

Paus Franciscus drong er zondag bij jonge katholieken op aan "het kritische geweten van de samenleving te zijn". Hij zei dit tijdens de Mis in de Sint-Pietersbasiliek die hij opdroeg ter gelegenheid van de 36e Wereldjongerendag.

De paus vertelde de jongeren dat ze met Jezus de moed kunnen vinden om tegen de stroom in te zwemmen, vrij en authentiek te zijn en op te komen voor hun dromen en idealen van waarheid, liefde, gerechtigheid en vrede.

Gepassioneerd over de waarheid

"Wees het kritische geweten van de samenleving. Wees niet bang om kritiek te leveren. We hebben jullie kritiek nodig", zei hij. De paus gaf hierbij als bijvoorbeeld de afkeuring van veel jonge mensen over de vernietiging van het milieu.

"Wees gepassioneerd over de waarheid, zodat je met je dromen kunt zeggen: 'Mijn leven is niet gevangen in de denkwijze van de wereld. Ik ben vrij, want ik regeer met Jezus voor gerechtigheid, liefde en vrede!'"

Lokale Wereldjongerendagen

Afgelopen zondag was het de eerste keer dat alle bisdommen wereldwijd de lokale Wereldjongerendagen op het feest van Christus Koning vierden. In Nederland ging vanwege de coronapandemie een aantal bijeenkomsten niet door.

In het bisdom Roermond werd de startbijeenkomst van de jongerendagen doorgeschoven naar het voorjaar van 2022. In het bisdom Haarlem-Amsterdam kozen ze voor een online bijeenkomst. De landelijke bijeenkomst WJD@Home op Ameland staat vooralsnog voor 14-16 januari 2022 gepland.

https://www.kn.nl/abonnementen/

‘Ik ben een koning’

In zijn homilie sprak de paus over Jezus die voor Pontius Pilatus stond en verklaarde: "Ik ben een koning."

"We zijn getroffen door Jezus' vastberadenheid, zijn moed, zijn opperste vrijheid", zei de paus, omdat hij had kunnen proberen zichzelf te verdedigen of een compromis te sluiten om te voorkomen dat hij ter dood werd veroordeeld. In plaats daarvan verborg Jezus zijn identiteit niet en nam hij de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leven en voor zijn missie om van de waarheid te getuigen, zei hij.

“Jezus kwam zonder dubbelhartigheid om te laten zien dat zijn koninkrijk anders is dan de koninkrijken van de wereld", zei de paus. "God regeert niet om zijn macht te vergroten en anderen te verpletteren; hij regeert niet met wapengeweld. Van Hem is het koninkrijk van liefde", een koninkrijk van mensen die hun leven geven voor de redding van anderen.

De vrijheid van Jezus

Paus Franciscus moedigde jonge mensen aan om de vrijheid van Jezus "in ons te laten resoneren, ons uit te dagen, in ons de moed te wekken die uit de waarheid geboren is."

Ook riep hij jongeren op om "niet betoverd te worden door de sirenes van de wereld, maar om ons leven in handen te nemen, om 'een hap uit het leven te nemen' om het zo ten volle te leven!"

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Met de vrijheid van Jezus "vinden we de moed die we nodig hebben om tegen de stroom in te zwemmen", wat niet de dagelijkse verleiding is om tegen andere mensen in te zwemmen, "zoals die eeuwige slachtoffers en complottheoretici die altijd anderen de schuld geven", zei hij. Het gaat in tegen “de ongezonde stroom van ons eigen egoïsme, onze bekrompenheid en starheid die vaak gelijkgestemde groepen zoekt om te overleven”.

Meer op Jezus lijken

Mensen zwemmen tegen de stroom in "om meer op Jezus te gaan lijken. Want Hij leert ons het kwaad alleen met de milde en nederige kracht van het goede het hoofd te bieden. Zonder sluiproutes, zonder bedrog, zonder dubbelhartigheid", zei de paus.

"Onze wereld, geteisterd door zoveel kwaad, heeft geen dubbelzinnige compromissen nodig, mensen die met het tij meebewegen - waar de wind hen ook heen blaast, waar hun eigen belangen hen ook brengen - of degenen die 'op het hek' naar rechts of links zitten te slingeren, afhankelijk van wat het handigst is," zei hij.

Het licht zien

"Een spannende maar ook uitdagende taak is aan jullie toevertrouwd: om rechtop te staan terwijl alles om ons heen lijkt in te storten; om wachters zijn die voorbereid zijn om het licht in nachtelijke visioenen te zien; om bouwers zijn te midden van de ruïnes; om in staat te zijn te dromen”, zei de paus tegen jongeren.

Hij bedankte hen voor hun moedige inzet "om jullie dromen waar te maken", om de wereld mooier, menselijker en broederlijker te maken, om de wonden van Gods schepping te helen, om de waardigheid van de kwetsbaren te beschermen en om de geest van solidariteit te delen en te verspreiden.

Bron: Catholic News Service