<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

Visumproblemen brengen WJD-plannen van jongeren uit ontwikkelingslanden in gevaar

Luuk van den Einden 25 juli 2023
image
Een pelgrim omringd door vlaggen op de vorige editie van de Wereldjongerendagen. Door problemen met het aanvragen van een reisvisum lopen jongeren uit ontwikkelingslanden het risico niet naar de WJD in Portugal te kunnen. Foto: CNS - Paul Haring

De WJD-plannen van heel wat jongeren uit ontwikkelingslanden zijn onzeker omdat hun aanvraag voor een reisvisum is afgewezen. De bisschoppenconferenties van die landen roepen de Portugese autoriteiten op om de afwijzingen te herzien; anders moeten de jongeren mogelijk thuisblijven.

Je hebt je reis bij elkaar gespaard, je koffers zijn gepakt – en dan krijg je te horen dat je niet naar Portugal mag reizen. Voor een grote groep jongeren uit ontwikkelingslanden is dat de realiteit nadat zij te horen hebben gekregen dat hun aanvraag voor een reisvisum is afgewezen. Om hoeveel jongeren het precies gaat, is niet bekend, maar volgens Crux lopen zeker enkele honderden tegen dit probleem aan.

Bekend probleem

Omdat EU-burgers binnen de Europese Unie vrij kunnen reizen, hebben Nederlandse en Vlaamse jongeren alleen maar een identiteitsbewijs nodig om naar de WJD in Lissabon te gaan, maar de inwoners van een grote groep Aziatische en Afrikaanse landen moeten een reisvisum aanvragen om Portugal binnen te mogen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Visumproblemen zijn een bekend fenomeen bij WJD-edities die in ontwikkelde landen plaatsvinden. Omdat de autoriteiten vrezen dat jongeren uit ontwikkelingslanden na de Wereldjongerendagen niet naar huis gaan, maar in het land blijven om er als ongedocumenteerden te wonen en te werken, is het voor die jongeren vaak onzeker of ze ook echt kunnen gaan.

Vastlopende jongeren

De bisschoppenconferenties van verschillende landen proberen nu ervoor te zorgen dat hun afgewezen jongeren toch naar de WJD kunnen. Zo hebben de Filipijnse bisschoppen een formeel verzoek ingediend bij de Portugese ambassade om de afwijzing van vijftig jongeren te herzien. Volgens UCA News lopen ook jongeren uit Pakistan en Bangladesh vast in het proces.

Een medewerker van de Kerk in Bangladesh meldt dat er zelfs jongeren zijn afgewezen die alle vereiste documenten hadden, zoals een bevestiging dat ze alle reiskosten kunnen betalen, een retourticket en een zorgverzekering.

‘Heel veel documenten’

Ook in India zitten ze met de handen in het haar. Vanuit dat land gaan zeker negenhonderd jongeren mee, maar door de problemen zou het toch kunnen dat er WJD-gangers thuis moeten blijven. “We zitten momenteel met veel problemen en afwijzingen”, klaagt Chetan Machado, een priester die verantwoordelijk is voor het jongerenbeleid van de Indiase bisschoppenconferentie. “We weten niet eens zeker of alle jongeren die zich hebben aangemeld een visum zullen krijgen”, zegt hij tegen Crux.

“De autoriteiten willen zekerheid dat alle bezoekers ook weer naar huis gaan”, legt Machado uit. “Alle pelgrims moesten een aanmeldformulier invullen en een officiële aanbevelingsbrief van hun bisschop inleveren. Er zijn heel veel documenten nodig om een visum te kunnen krijgen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens Machado zijn vertegenwoordigers van de Indiase Kerk in conclaaf gegaan met de Portugese ambassade in New Delhi om een versneld toelatingsproces te regelen. Hij hoopt dat op die manier uiteindelijk zo’n tachtig procent van alle geregistreerde jongeren alsnog de reis kan maken.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.