fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldjongerendagen

WJD’ers maken zich op voor een hete, maar ‘hopelijk verenigende’ avondwake

Luuk van den Einden 5 augustus 2023
image
Een overvol metrostation op de route naar de locatie van de WJD-avondwake. De pelgrims verwachten een bijzondere avond. Foto: KN - Luuk van den Einden

Massa’s pelgrims begeven zich naar de locatie van de avondwake met de paus, die daarvoor ingevlogen wordt vanuit Fátima. Ondanks de chaos onderweg zijn de verwachtingen positief: “Zoiets meemaken moet wel iets met je geloof doen.”

De avondwake, waarbij WJD’ers in het Parque Tejo de nacht zullen doorbrengen in afwachting van de WJD-slotmis morgenvroeg, begint rond negen uur lokale tijd, maar nu al zijn drommen jongeren onderweg naar het park, dat voor de gelegenheid is omgedoopt tot Campo da Graça – het Veld van Genade. Ondanks de hitte (het is meer dan vijfendertig graden) is het enthousiasme groot.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het openbaar vervoer richting de locatie is uren van tevoren al overvol, maar dat drukt de sfeer niet. Er wordt veel gezongen – religieuze liedjes, maar ook het Italiaanse partizanenlied Bella Ciao, dat door de Netflixserie La Casa de Papel populair is geworden. Ook Sweet Caroline van Neil Diamond en Roar van Katy Perry worden ten gehore gebracht.

‘Vereniging en gemeenschap’

De Franse pelgrims Carla en Cyprien kijken allebei uit naar de avond. Carla, die niet alleen graag paus Franciscus wil zien, hoop ook “een avond van vereniging en gemeenschap te beleven met onze broers en zussen in het geloof”, zegt ze. “Daar gaan we samen bidden voor een betere wereld.”

image
Carla en Cyprien uit Frankrijk kijken uit naar de paus, naar het samenzijn met andere jongeren en naar het samen bidden "voor een betere wereld". Foto: KN - Luuk van den Einden

Cyprien kijkt ernaar uit “jongeren uit allerlei verschillende landen” te ontmoeten, vertelt hij. “We zijn straks samen in de naam van God, we kunnen zien dat we niet alleen zijn.”

Oppepper

Ook Laura en Jolien uit Vlaanderen hebben zin “om straks allemaal samen op het veld te verblijven, omringd door verschillende nationaliteiten”, zeggen ze. De Italiaanse Niccolò, voor wie dit de eerste keer op de Wereldjongerendagen is, hoopt dat de avond zijn geloof een flinke oppepper zal geven.

“Ik heb gehoord dat er op een gegeven moment een grote stilte neerdaalt over het veld”, vertelt hij terwijl hij zich staande probeert te houden in een propvolle metro. “Ik denk dat dat echt heel indrukwekkend gaat zijn. Om zoiets mee te maken, dat moet wel iets met je geloof doen. Dat kan niet anders.”

image
Het podium voor de avondwake en de slotmis ligt er nu nog verlaten bij. Foto: KN - Luuk van den Einden

‘Onze-Lieve-Vrouw-met-haast’

Aan het begin van de avond zullen alle jongeren nog een ontmoeting met paus Franciscus hebben. Eerder vandaag was die in het bedevaartsoord Fátima, waar hij tweehonderdduizend pelgrims ontmoette. Paus Franciscus werd per helikopter vervoerd naar en van het plaatsje, dat honderd kilometer van Portugal vandaan ligt.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In Fátima, waar de gevolgen van een bosbrand in de buurt merkbaar waren, waren veel pelgrims de vorige dag al gearriveerd om de paus van dichtbij te kunnen zien, zo bleek uit de grote hoeveelheid slaapmatten die mensen bij zich hadden.

Paus Franciscus zou eigenlijk over vrede preken en aandacht schenken aan de oorlog in Oekraïne, maar in plaats daarvan legde hij de voorbereide tekst weg en sprak hij over wat er in hem opkwam. Hij pleitte daarbij voor een nieuwe devotie tot Maria, namelijk die van “Onze-Lieve-Vrouw-met haast”, een verwijzing naar het WJD-thema.

image
Paus Franciscus met enkele van de jongeren met een beperking. Met hen heeft hij vandaag in Fátima de rozenkrans gebeden. Foto: Agencia Lusa - JMJ Lisboa 2023

Maria spoedt zich om er voor al haar kinderen te zijn, was zijn boodschap. “Onze-Lieve-Vrouw-met-haast, wat vinden jullie daarvan? Ze haast zich om dichtbij ons te zijn”, vertelde hij. “Ze heeft haast omdat ze een moeder is.”

Vervolgens bad de paus in de kapel van het bedevaartsoord de rozenkrans met een honderdtal zieke jongeren, jongeren met een beperking en jonge gedetineerden. In Fátima, zei de paus daarover, “kunnen we werkelijk zeggen dat iedereen welkom is. Dit is het huis van onze Moeder, en een moeder opent haar hart voor al haar kinderen.”