<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

‘Wij zijn de Laudato Si’-generatie’

Catholic News Service 29 september 2019
image
Een aantal demonstrerende leerlingen van de Elizabeth Seton High School. (Foto: CNS Photo/Carol Zimmermann)

Enkele honderden katholieke scholieren uit het aartsbisdom Washington hebben meegelopen in een klimaatmars in Washington. Ze liepen achter een spandoek met de woorden: “Hoor zowel het gehuil van de aarde als dat van de armen.” Paus Franciscus deed deze uitspraak in zijn encycliek Laudato Si’.

“We volgen het voorbeeld van de paus”, zei Perry Wargo, een scheikundeleraar van de Elizabeth Seton High School, een middelbare school voor meisjes in Bladensburg in de Amerikaanse staat Maryland. In de mars liepen verder scholieren van acht andere katholieke middelbare scholen en één basisschool.

Actie tegen klimaatverandering

Het doel van de klimaatmars in de Amerikaanse hoofdstad, die op 20 september gelijktijdig werd gehouden met tientallen andere marsen wereldwijd, was om regeringen en de zakenwereld op te roepen om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. De klimaatmarsen gingen vooraf aan de klimaattop van de Verenigde Naties op 23 september.

Voordat de katholieke scholieren zich bij de protesterende massa voegden, waren ze aanwezig bij een gebedsdienst in de St. Patrickskerk in Washington. Deze dienst, ‘Seizoen van de Schepping’ getiteld, bevatte gebeden, Bijbelteksten en een gebed van de Heilige Franciscus. Laudato Si’, de encycliek die paus Franciscus in 2015 schreef over de bescherming van de aarde, is het begin van het Zonnelied, een bekend gebed van de Heilige Franciscus.

De scholieren beloofden tijdens de dienst op te komen voor het milieu. Als teken van hun toewijding werd olie over hun handen gegoten.

Zorg dragen voor de schepping

Ben Campion, een van de scholieren, zei dat hij meer is gaan doen voor het klimaat sinds hij beseft hoeveel jongeren daarin het voortouw nemen. Hij spoorde zijn medescholieren aan om zich er bewust van te worden dat ze “onderdeel zijn van iets dat groter is dan zijzelf” en vroeg ze om hun eigen marsen en gebedsdiensten te beginnen.

Campion spoorde zijn medescholieren ook aan om, zodra ze oud genoeg zijn om te stemmen, om dan te stemmen voor initiatieven die het klimaat steunen. Hij eindigde met de leus: “Geen uitstoot, geen smoesjes, geen tijd meer verspillen.”

Volgens scholiere Florence Kane is deelnemen aan de mars een manier om anderen bij te staan in een beweging die onder andere door paus Franciscus is geïnspireerd. “Wij geloven dat God ons heeft opgeroepen om zorg te dragen voor de schepping”, zei ze. “Wij zijn de Laudato Si’-generatie.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.