<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Jong

Zaai ‘zaden van verzoening’, zegt paus Franciscus tegen Russische jongeren op hun ‘eigen WJD’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 28 augustus 2023
image
Vierhonderd katholieke Russische jongeren waren de afgelopen dagen bijeen voor een ontmoetingsweekend. Op het programma stond ook een videogesprek met paus Franciscus. Foto: Basiliek van de Heilige Catharina van Alexandrië

Russische katholieke jongeren waren dit weekend bijeen voor een ontmoeting die voor de meesten als ‘alternatief’ voor de WJD gold. In een videogesprek van een uur nodigde paus Franciscus hen uit om “zaden van verzoening te zaaien”.

De ongeveer vierhonderd jongeren tot wie de paus zich vrijdag richtte waren dit weekend bijeen in Sint-Petersburg voor de tiende nationale ontmoeting van katholieke jongeren in Rusland. Het thema van die bijeenkomst was hetzelfde als dat van de Wereldjongerendagen in Portugal: ‘Maria stond op en vertrok met spoed’.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor veel aanwezige jongeren gold de ontmoeting dan ook als een ‘inhaalslag’ voor de WJD die zij hebben moeten missen. Er waren namelijk maar achttien Russische jongeren aanwezig op de Wereldjongerendagen in Portugal: dat lage aantal is waarschijnlijk vanwege alle beperkingen door de oorlog in Oekraïne.

Ambachtslieden

De paus maakte tijdens zijn oproep aan de jongeren om zich in te zetten voor vrede niet specifiek melding van de Russische invasie van Oekraïne, maar in de context leek de verwijzing duidelijk.

“Ik wens voor jullie, jonge Russen, de roeping om ambachtslieden van de vrede te zijn te midden van zoveel conflicten, te midden van alle polarisatie die onze wereld van alle kanten teistert”, zei de paus in zijn videoboodschap.

Hij nodigde de Russische jeugd uit “om zaden van verzoening te zaaien, kleine zaadjes die in deze oorlogswinter voorlopig niet zullen ontkiemen in de bevroren grond, maar die in de toekomstige lente zullen bloeien”.

Diplomatie

Naast zijn toespraak nam de paus ook tijd voor het beantwoorden van vragen. Toen een jonge vrouw hem vroeg hoe diplomatie de oorlog in Oekraïne kan beëindigen, antwoorde hij dat door diplomatie men hoopt dialoog en eenheid te bereiken. “Echte diplomatie is niet bang voor conflicten, maar verergert ze ook niet.”

https://www.kn.nl/donaties/

Dialoog en gebed zijn volgens hem nodig om situaties te verbeteren. “Diplomatie is niet gemakkelijk. Diplomaten doen zoveel goeds voor de mensheid. Het is geen gemakkelijk werk, maar het is zeer vruchtbaar”, zei de paus.

Bruggenbouwers

Zoals hij regelmatig doet, benadrukte de paus ook deze keer het belang van banden tussen verschillende generaties. Hij zei dat “door ouderen te ontmoeten, jonge mensen de kans hebben om de rijkdom van hun leven en ervaringen te ontvangen”. Andersom vinden “ouderen bij het ontmoeten van jongeren in hen de belofte van een hoopvolle toekomst”.

Franciscus nodigde de Russische jeugd uit om ‘bruggenbouwers’ tussen generaties te zijn, “door de dromen te erkennen van degenen die je op de reis zijn voorgegaan”. Ook zei hij dat de band tussen generaties “de geschiedenis en cultuur van een volk levend houdt”.

Open hart

Een veel besproken thema op de WJD, namelijk dat er in de Kerk ruimte is voor iedereen, kwam ook dit keer aan bod.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Kerk, zo zei de paus, “is een moeder met een open hart, die weet hoe ze moet verwelkomen en ontvangen, vooral degenen die meer zorg nodig hebben. De Kerk is een liefhebbende moeder, want zij is het huis van degenen die geliefd zijn en het huis van degenen die geroepen zijn.”

“Hoeveel wonden, hoeveel wanhoop kan er genezen worden als iemand zich welkom voelt”, zei Franciscus. Hij sloot af door met de Russische jongeren te delen dat hij droomt van een Kerk “waar niemand overbodig is, waar niemand te veel is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.